Smlouva na Blanku platí. Metrostav musí začít stavět

ČTK ČTK
Aktualizováno 24. 1. 2014 18:13
Metrostav by měl Blanku dostavět.
Foto: Aktuálně.cz

Praha -Rozhodčí soud předběžně rozhodl, že je smlouva mezi společností Metrostav a Prahou platná. Metrostav by měl Tunel Blanka dostavět.

Praha má povinnost za tyto práce zaplatit, vyplývá z předběžného rozhodnutí. Stanovisko soudu zatím není konečné.

K případu se vrátí během března.

"Výsledek jednání považuji za úspěch," řekl Nouza. "Soud uložil Metrostavu povinnost pokračovat ve stavbě, tak aby se předcházelo škodám," uvedl. Práce by měly být zahájeny nejpozději do šedesáti dnů. Zároveň Praha musí za provedené práce platit, a to vždy nejpozději do 21 dnů.

Neproplacené faktury za 2,155 miliardy korun

Spor se dostal k rozhodčímu soudu poté, co Metrostav v prosinci stavbu tunelu přerušil. Důvodem jsou především neproplacené faktury za 2,155 miliardy korun. O proplacení této částky zatím soud nerozhodl. Praha podle politiků peníze na tunel má, obává se ale neplatnosti smluv s Metrostavem. Faktury tak prý nemůže zákonnou cestou proplatit.

"Řízení o platnosti či neplatnosti smluv trvá," doplnil Nouza.

Blanka, která vyjde Prahu zhruba na 36 miliard korun, měla původně sloužit řidičům už v roce 2011. Termín se později odsunul na jaro 2014, nyní primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) mluví o konci léta.

"Vítám mezitímní rozhodnutí soudu jako vyšší autority, protože město může spolu s Metrostavem Blanku dokončit bez dalšího napadání a zpochybňování," řekl primátor. "Nechtěl jsem dopustit, aby byla dostavba Blanky zpochybněna. Tribunál udělal rozhodnutí ve velmi krátké době, žádné zablokování stavby se nekoná," doplnil.

S tím ale polemizuje opoziční ODS. "Tomáš Hudeček prokázal svou absolutní nekompetenci, když prohlásil na konci minulého roku smlouvu se společností Metrostav za neplatnou," uvedl v reakci na rozhodnutí soudu předseda pražské ODS Filip Humplík. "Je to jedna z jeho dalších eskapád, kterou ale odnášejí Pražané tím, že se protáhne dostavba tolik problematického tunelového komplexu," tvrdí.

Jak to bylo s Blankou

Tunel se měl otvírat letos na jaře, kvůli arbitráži byl ale termín odložen. Magistrát doufá, že první auta do tunelu pustí o letních prázdninách.

Praha si na spor najala právníky z advokátní kanceláře Squire Sanders, za právní služby dohromady zaplatí 22 milionů korun.

Metrostav zastupuje Havel, Holásek a partneři. Arbitráž přijde na 16 milionů korun, pokud Praha prohraje, bude Metrostav chtít náklady uhradit.

Blanka, která vyjde Prahu zhruba na 36 miliard korun, měla původně sloužit řidičům už v roce 2011. Termín se později odsunul na jaro 2014, nyní primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) mluví o konci léta.

 

Právě se děje

Další zprávy