Policie: Maturantku nezabily drogy, ale stres a únava

ČTK ČTK
2. 12. 2013 15:47
Svědci tvrdili, že dívka zemřela po požití extáze, znalecké posudky to ale vyloučily.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Příčinou březnového úmrtí dívky na maturitním plese v pražském Radiopaláci byla shoda nepříznivých okolností, zejména stres a vyčerpání. Sdělila to mluvčí policie Jana Rösslerová.

Svědci tragédie tvrdili, že dívka zemřela po požití povzbuzující drogy extáze, znalecké posudky to ale vyloučily. Podle policie se nestal trestný čin a případ se odloží. V souvislosti s případem ale policisté vedou trestní stíhání u 15 lidí kvůli podezření z prodeje drog.

"Kriminalisté nechali vypracovat několik rozsáhlých znaleckých posudků z různých odvětví. Vyplývá z nich, že mladá maturantka zemřela náhle v důsledku nepříznivé shody různých okolností," sdělila mluvčí.

Dívka prý prožívala silný stres z přípravy na večírek a navíc měla "oslabený a vyčerpaný organismus". V jejím těle podle Rösslerové nebyly žádné omamné a psychotropní látky nebo jedy.

Policie již výsledky zkoumání sdělila pozůstalým a případ se chystá odložit s tím, že se trestný čin nestal.

V souvislosti s případem ale kriminalisté stíhají 15 lidí kvůli podezření z prodeje drog, které účastníci plesu a následujícího večírku údajně požívali.

Policisté při vyšetřování zjistili, že pod vlivem extáze byly desítky lidí. Na základě výpovědí pak obvinili nejdřív osm mladíků ve věku mezi 19 až 22 lety a jedenapadesátiletého muže. Později následovala obvinění u dalších lidí.

Většině hrozí až desetileté vězení, nejstaršímu muži až dvanáctiletý trest. Podle kriminalistů prodal za poslední rok kolem 10.000 tablet extáze. U některých z obviněných policie již ukončila vyšetřování a navrhla státnímu zastupitelství podat k soudu obžalobu.

Požití drogy u dívky policie vyloučila po toxikologických testech již v červnu, stále ale nebylo možné určit příčinu úmrtí. Podle výsledků pitvy zemřela na otok mozku, byla zdravá a neměla žádnou skrytou poruchu. Podařilo se pouze najít látku, která je součástí jednoho léčiva.

 

Právě se děje

Další zprávy