Pražané si naposledy projeli most Rámusák. Bude zničen

Domácí ČTK Domácí, ČTK
6. 10. 2013 17:09
Most v Troji byl postaven v roce 1977 jako provizorní řešení, vydržel 35 let.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Cestující se v neděli naposledy vozili tramvají po starém tramvajovém mostě z Holešovic do Troje. Od pondělí bude most uzavřen, plánuje se jeho demolice.

Někteří z oslovených cestujících to ani nevěděli. Pro další je důležité, aby tramvaje měly kudy jezdit. Jeden z cestujících pak uvedl, že by most nemusel být bourán.

Definitivně se provoz na mostě známém jako "Rámusák" zastaví v pondělí 7. října ve 4:30. Poté budou muset cestující využít buď metro do stanice Kobylisy, nebo jet náhradním autobusem X17. Nový Trojský most, po kterém tramvaje v budoucnu pojedou, by měl být zprovozněn 30. dubna 2014.

V následujících měsících by měl být starý most zbourán. Podle jednoho z oslovených cestujících by mohl zůstat stát. "Na pohled je vlastně docela hezký, mohl by zůstat a mohla by na něm být třeba cyklostezka nebo by po něm mohli chodit lidé," řekl Petr Kučera, jeden z cestujících. Někteří pak ani nevěděli, že se bude most zavírat, dalším uzavírka nevadí. "Budu jezdit metrem, tramvají jsem jezdila, protože je to hezčí cesta," řekla Jarmila Novotná.

Od dubna příštího roku se tramvaje přesunou na budovaný sousední Trojský most. Právě kvůli napojení tratě na most musí být provoz přerušen. Starý most byl postaven v roce 1977 a měl být jen provizorním řešením při přestavbě mostu Barikádníků, po kterém tramvaje původně jezdily.

Cestující budou muset využít náhradní dopravu

Cestující, kteří byli zvyklí jezdit z Holešovic do Troje a Kobylis tramvají přes starý most, budou muset využít metra či náhradní spoje. Tramvaj číslo 17 bude ukončena ve smyčce na Výstavišti. Vybrané spoje linky číslo 3 budou ze zastávky Kobylisy prodlouženy k Vozovně Kobylisy, v tomto úseku tak nahradí zkrácenou linku 17. Noční linka číslo 53 pojede v úseku mezi zastávkami Výstaviště Holešovice a Ke Stírce přes zastávky Nádraží Holešovice v ulici Plynární, Ortenovo náměstí, Maniny, Palmovka a Bulovka.

Tramvaje v úseku mezi Holešovicemi, Trojou a Kobylisy nahradí autobusová linka X17. Ta pojede přes most Barikádníků, přes Pelc-Tyrolku do Povltavské a následně podél tramvajové tratě Trojskou ulicí do Kobylis.

Trojský most má být zprovozněn společně s tunelovým komplexem Blanka 30. dubna. Pokud by se zprovoznění Blanky opozdilo, pro tramvaje by podle mluvčího stavební firmy Metrostav Františka Poláka neměl být problém začít po mostě jezdit. "Zatím není důvod, proč by se zpozdila, nicméně Trojský most a trať jsou samostatná jednotka," řekl.

 

Právě se děje

Další zprávy