Hudeček: DPP hrozí krach, pokud nevyřeší tramvaje

ČTK ČTK
27. 9. 2013 7:31
Řešení musí najít do půl roku, potom by se zřejmě muselo začít s rozprodáváním majetku.
Foto: Dopravní podnik hlavního města Prahy

Praha - Pokud pražský dopravní podnik (DPP) nevyřeší mnohamiliardový kontrakt na tramvaje se Škodou Transportation, hrozí mu krach.

Řešení musí najít do půl roku, potom by se zřejmě muselo začít s rozprodáváním majetku. V pořadu České televize (ČT) Události, komentáře to řekl primátor Prahy Tomáš Hudeček (TOP 09).

Podle smlouvy z roku 2006 musí podnik odebrat do konce roku 2018 dohromady 250 tramvají 15T ForCity, zaplatí za ně 19,2 miliardy korun. Hudeček uvedl, že smlouva podnik každý rok zadluží o 2,3 miliardy korun.

"Pokud tento kontrakt nebude změněn, tak Dopravní podnik je finančně absolutně na dně," řekl primátor.

Končící ředitel DPP Milan Křístek nebyl podle Hudečka při řešení tohoto problému úspěšný. Jaroslav Ďuriš, který má Křístka nahradit, musí prý najít řešení do půl roku.

"Je to podle mě poslední šance," podotkl Hudeček. "Jestli se to nepodaří, tak Dopravní podnik je v takových finančních problémech, že bude nutné přistoupit k nějaké významné restrukturalizaci," dodal.

Situace se podle něj nedá vyřešit zvýšením jízdného, protože ani kdyby jízdenky byly dvojnásobně drahé, stále nebude peněz dost. Řešením proto je pouze prodej majetku. Plán případné privatizace ale podle Hudečka ještě neexistuje.

DPP je podle počtu zaměstnanců největší městskou firmou v ČR. Společnost provozuje tři linky metra o celkové délce 59,4 kilometru, dále 539,8 kilometru tramvajových tratí a 1798 kilometrů autobusových linek.

Hospodaření podniku negativně ovlivňuje řada zakázek uzavřených v minulosti, některé z nich prověřuje policie.

 

Právě se děje

Další zprávy