Roman chce na Lužinách tři věžáky, lidé sepisují petici

Domácí Domácí
17. 9. 2013 13:08
Domy mají podle návrhu šestnáct pater. Nabídly by 303 nových bytů.
Martin Roman chce s manželkou vystavět 16ti podlažní domy s 303 novými byty, 467 parkovacími stáními a kancelářskými plochami na rekonstruovaném luxusním obchodním centru
Martin Roman chce s manželkou vystavět 16ti podlažní domy s 303 novými byty, 467 parkovacími stáními a kancelářskými plochami na rekonstruovaném luxusním obchodním centru | Foto: www.pdluziny.cz

Praha - Lidé z pražských Lužin brojí proti bývalému šéfovi ČEZ Martinu Romanovi.

Ten chce totiž se svojí manželkou vystavět na obchodním centru Lužiny, které nyní nechává za desítky milionů rekonstruovat, také tři věžáky se stovkami bytů.

"Je to strašlivá socialistická stavba. V návrhu se neřeší parkování pro místní obyvatele, neřeší se ani dopravní situace, kdy stovky nových vozidel zahltí už nyní kriticky přetíženou oblast," řekl Petr Kučera ze Spolku občanských sdružení Jihozápadního města.

Spolek nyní sbírá podpisy pro petici. V ní žádá odbor životního prostředí na pražském magistrátu, aby stavbu věží nepovolil.

Proti je i starosta Prahy 13

Proti stavbě je i starosta Prahy 13 David Vodrážka. "Jako starosta městské části s tímto stavebním záměrem rozhodně nesouhlasím a podniknu v rámci svých kompetencí všechny kroky k tomu, aby k jeho realizaci nedošlo," uvedl.

Podle něj jsou navržené budovy příliš velké a objemné. "Způsobí navíc zvýšení provozu na místních komunikacích a zhoršení problémů s parkováním," dodal starosta.

Na čtvrtek už kvůli tomu svolal mimořádné zasedání rady, která k záměru vydá důrazné negativní stanovisto.

Domy mají podle návrhu šestnáct pater. Nabídly by 303 nových bytů, 467 parkovacích stání a kancelářské plochy.

Tisíce lidí z Lužin mají problémy už kvůli samotné rekonstrukci obchodního centra. Již vloni v létě přišli o veřejné služby, jako jsou lékaři, pošta a knihovna, aniž by se začalo stavět. Začátek oprav byl totiž dvakrát odložen.

Podle původních plánů mělo být centrum opravené na podzim tohoto roku, nakonec se otevře až příští rok.

Prodloužila se také očekávaná doba oprav - ještě vloni v listopadu se počítalo zhruba s devíti měsíci a otevřením v říjnu letošního roku, nyní se doba stavby odhaduje na rok a čtvrt.

Z objektu se navíc proti očekávání musela vystěhovat prodejna Billa, o které investor tvrdil, že bude občanům k dispozici i v průběhu rekonstrukce.

Centrum potřebují, s investorem nesouhlasí

Ačkoliv se občané shodují, že centrum opravy nutně potřebuje, nesouhlasí s postupem investora. Ten si k povolení stavby najal autorizovaného inspektora.

Občanská sdružení jsou přesvědčena, že se společnost díky inspektorovi vyhnula konfrontaci s obyvateli.

Prohlédněte si, jak vypadá nákupní centrum na Lužinách:

Se stížností ke stavebnímu úřadu občanská sdružení sice neuspěla, proti jeho rozhodnutí se ale dále odvolala. Občanům se nelíbilo, že investor neplánoval postavit žádná parkovací místa, a prakticky by tak "parazitoval" na těch stávajících. Podle Petra Kučery se ale podařilo s OC Lužiny vyjednat alespoň stavbu pro parkování.

Úspěch naopak občané neměli při jednání o průchodu skrz centrum. Ten dosud využívali 24 hodin denně, nyní ho chce investor na noc zavírat.

 

Právě se děje

Další zprávy