Policie: 9 lidí krátilo daně, škoda je až 4 miliardy

Domácí Domácí
16. 9. 2013 13:17
Trestní stíhání šesti osob je vedeno na svobodě, tři obvinění jsou stíháni vazebně.
Foto: Policie ČR

Praha - Protikorupční policie obvinila devět lidí včetně jednoho advokáta z krácení daní a legalizace výnosů z trestné činnosti.

Podle zjištění finančního úřadu mohli státu způsobit škodu až čtyři miliardy korun. Tři z obviněných skončili ve vazbě, další jsou stíháni na svobodě. V případě prokázání viny hrozí všem až deset let vězení.

"Obvinění měli po vzájemné domluvě soustavně, opakovaně a nezákonně vylákávat nadměrný odpočet u daně z přidané hodnoty u několika z jimi ovládaných společností," uvedl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

V souvislosti s případem policisté v pátek zasahovali v pražském sídle vydavatelství Mladá fronta, zásah se však podle Ibeheje netýkal vydavatelství ani žurnalistické činnosti.

Protikorupční policie se případem zabývala od loňského léta. Obvinění podle ní předkládali Finančnímu úřadu pro Prahu 5 daňová přiznání, která obsahovala nepravdivé údaje. Skupina působila v rámci několika obchodních společností.

Kriminalisté obvinili osm mužů a jednu ženu, kteří se trestnou činností údajně obohatili minimálně o 780 milionů korun.

"Z předběžného vyhodnocení materiálů, které byly zajištěny při domovních prohlídkách, a dalších provedených šetření dále vyplývá, že mohlo dojít k vylákání nadměrných odpočtů, a tedy ke škodě na státním rozpočtu v řádech tří až čtyř miliard korun," upozornil Ibehej. Na rozkrývání případu se podle něj podílelo Generální finanční ředitelství.

14 domovních prohlídek

Při trestné činnosti skupina údajně využívala i služeb advokáta. Některé písemnosti prý například umisťovala do prostor označených jako advokátní kanceláře tak, aby k nim policistům s ohledem na advokátní mlčenlivost znesnadnila přístup.

Zásah proti skupině zahájila policie 12. září, provedla celkem 14 domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor. V pátek 13. září zasahovala i v objektu v Praze 5 - Košířích, kde sídlí mimo jiné tiskárna Europrint, redakce deníku E15 a týdeníku Euro z vydavatelství Mladá fronta.

"Příkaz k prohlídce jiných prostor jsme od Okresního soudu pro Prahu 5 měli na celý objekt. V rámci prováděných úkonů jsme museli otevřít i neoznačené prostory. Jakmile jsme zjistili, že tyto prostory se nevztahují k námi prověřované obchodní společnosti a advokátní kanceláři, kanceláře jsme opustili," uvedl mluvčí.

 

Právě se děje

Další zprávy