Stovka lidí se na protest líbala před ruskou ambasádou

ČTK ČTK
8. 9. 2013 16:39
Skupina se demonstrativně líbala kvůli zákonu, který v Rusku zakazuje propagaci homosexuality.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Asi stovka lidí se přišla hromadně líbat před ruské velvyslanectví v Praze. Chtěli tak podpořit homosexuály žijící v Rusku, kde v červnu začal platit kontroverzní zákon o zákazu propagace homosexuality mezi mládeží.

Líbací protest se měl podle informací na sociálních sítích konat před ruskými ambasádami i v jiných metropolích. V Praze se líbaly páry homosexuální i heterosexuální, dohlížela na ně desítka policistů.

Ruská právní norma trestá vysokými pokutami či vězením šíření informací o "netradičních sexuálních vztazích" v přítomnosti či v okolí nezletilců.

Zákon vyvolal zejména v zahraničí vlnu odporu, mnohé homosexuální komunity vyzvaly k bojkotu ruského zboží, kulturních akcí či zimních olympijských her, které příští rok v únoru uspořádá ruské Soči.

V Rusku ale zákon velká většina obyvatel schvaluje.

Rezoluci podporující ruský zákon podepsaly i konzervativní a křesťansky orientované organizace zejména z jižní a východní Evropy, ale i z USA a Latinské Ameriky.

Z českých organizací se k dokumentu přihlásily iniciativa Akce D.O.S.T a občanské sdružení Hnutí pro život, které se zasazují proti demonstracím homosexuálů a hájí hodnoty tradiční křesťanské rodiny.

Ruský prezident po červnovém podpisu zákona ještě vydal dekret, který zakazuje pořádat během únorových olympijských her v Soči jakékoli průvody, shromáždění či demonstrace.

Minulý týden ale uvedl, že účastníci olympiády nebudou postihováni za gesta či projevy, které mohou být podle zmíněného zákona považovány za propagaci homosexuality.

 

Právě se děje

Další zprávy