348 heren. Radní rozhodli o budoucnosti hazardu v Praze

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
27. 8. 2013 19:45
Vyhláška musí v září projít zastupitelstvem.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Pražští radní ve čtvrtek schválili seznam míst, na kterých se smí provozovat loterie. Zatímco nyní se hazard provozoval na více než tisícovce míst, nově jich má být pouze 348.

Aby vyhláška mohla vejít v platnost, musí ji schválit ještě zastupitelstvo města.

Seznam povolených míst navrhly jednotlivé městské části. Magistrát se s nimi neshodl v necelé padesátce případů. 27 heren, které si městské části přály zachovat, navrhl ke zrušení.

19 heren ale městské části naopak chtěly zakázat a magistrát jim to nedovolil. "Městské části dostatečně nezdůvodnily, proč chtějí provozovny zrušit," vysvětlil radní Lukáš Manhart (TOP 09), který má loterijní vyhlášku na starosti.

Nejvíce se seznam povolených míst rozšířil v Praze 8, které magistrát do seznamu přidal devět heren. Městská část je považuje za bezpečnostní riziko, protože se kolem nich v nočních hodinách sdružuje víc lidí. To ovšem podle magistrátu nespadá pod dané důvody, proč lze hernu zakázat.

Komplikovaná situace nastala v Praze 7. Tam radní nejdříve schválili povolený seznam, poté do něj ovšem dalších 5 heren přidali. Jednu z nich ale magistrátní úředníci znovu vyškrtli, naopak povolili dalších 6 heren. V obvodu tak zůstane o deset heren víc, než bylo původně v plánu.

Magistrát trvá na tom, že je třeba se striktně držet daných pravidel. Ta umožňují zavřít hernu, která se nachází v blízkosti školy nebo zdravotnického zařízení nebo u které je zvýšená kriminalita.

"Musíme se držet pravidel kvůli rovnému přístupu k podnikatelům. Tím eliminujeme případné žaloby kvůli diskriminaci," vysvětlil Manhart, podle kterého je zázrak, že se magistrát se starosty neshodl v tak malém počtu případů.

Hlavní město původně chtělo zavést nulovou toleranci. K té se ovšem dobrovolně připojilo jen 13 obvodů z 57, z těch větších pouze Praha 2, 6 a 12.

Další radnice se k vyhlášce vůbec nevyjádřily, magistrát u nich proto nulovou toleranci vyhlásí automaticky. Jde o Benice, Dolní Chabry, Koloděje, Kolovraty, Křeslice, Kunratice, Libuš, Lipence, Nedvězí, Přední Kopanina, Suchdol, Šeberov, Štěrboholy, Troja, Újezd, Velká Chuchle a Vinoř. Tedy především o městské části, které na svém území hazard netolerují už nyní.

Pokud vyhláška projde zastupitelstvem, zmizí také poslední provozovny loterií z vestibulů metra. Automaty zůstanou pouze v hernách či kasinech, nikoli v restauracích a dalších provozovnách. Zakázaná bude také venkovní reklama na hazard.

 

Právě se děje

Další zprávy