Prahu postihl krátký blackout, zastavil dopravu i metro

ČTK ČTK
20. 8. 2013 18:10
V části města nefungovaly semafory.
Foto: Jaroslav Jiřička

Praha - Část Prahy v úterý vpodvečer ochromil výpadek elektrické energie. Bez elektřiny byly domácnosti na Vinohradech, v Praze 4 a 10. Kvůli výpadku nemohly jezdit tramvaje a metro. Trval asi 15 minut, zavinila jej technická závada. Dodávky byly vzápětí obnoveny, řekl mluvčí Pražské energetiky (PRE) Petr Holubec.

Výpadek zavinila technická závada na zařízení, které nepatří ani Pražské energetice ani dceřiné Pražské energetice Holding, ale České energetické přenosové soustavě," uvedl Holubec. "Dodávky elektrické energie jsme během dvaceti minut obnovili z jiných rozvoden a zařízení," doplnil.

"K celoplošnému výpadku došlo v 16:35," řekla mluvčí pražského dopravní podniku Aneta Řehková. Po obnovení dodávek začal dopravní podnik jednotlivé úseky postupně zapínat.

Výpadek přidělal starosti i společnostem, které se zabývají provozem internetu a datacenter. "Bylo třeba udržet veškeré datové služby pro firmy v České republice v provozu, včetně náročných finančních transakcí," uvedl Jiří Dvořák, zástupce společnosti Coolhousing, která poskytuje hostingové služby. Firma podle něj musela během několika sekund přepnout na záložní zdroje.

 

Právě se děje

Další zprávy