Rozšíří se černý hazard? Radnice se bojí, policie ne

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
18. 8. 2013 19:00
Řada starostů nechce zakázat herny, bojí se, že vzniknou ty nelegální.
Gambler. Ilustrační snímek
Gambler. Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Praha - Když zrušíme všechny legální herny, povede to ke vzniku černého hazardu a větší kriminalitě. Tak argumentuje řada pražských starostů, kteří se rozhodli, že na svém území povolí až desítky heren.

Městské části měly poprvé v historii možnost okamžitě zakázat hazardní hry a vyhlásit takzvanou nulovou toleranci.

Někteří politici ale rovnou řekli, že hazard na svém území chtějí, další nejdřív ohlásili nulu, poté však herny dodatečně povolili. Jedno mají tyto městské části společné - obavu z černých heren.

"Plošné zrušení hazardu by velmi pravděpodobně mělo za důsledek vznik černých heren, o kterých by nikdo neměl přehled a nad kterými by nebyla žádná kontrola. Takový krok by mohl vést k eskalaci negativních jevů a zhoršení bezpečnostní situace na našem území," říká například starosta Prahy 7 Marek Ječmének (ODS).

A není sám. Podobně argumentuje Praha 3, 4 nebo 5. Městské části údajně vycházejí z informací policie. Ta ovšem žádné přesné statistiky nevede a obecně má zkušenosti s rušením heren právě opačné.

"V místech, kde se zruší herny, klesá trestná činnost a ohlasy máme pozitivní. Černé herny se objevují minimálně," uvedla za pražskou policii mluvčí Eva Kropáčová.

Starostka Prahy 3 Vladimíra Hujová (TOP 09) se odvolává na zátah proti černým hernám, který policie provedla letos na jaře. Při razii v sedmi pražských obvodech, Českých Budějovicích, Kladně a Dubí policie objevila 200 nelegálních přístrojů.

"Letos na jaře proběhla policejní razie v černých hernách po celé Praze, při níž bylo zabaveno 163 nelegálních hracích automatů. V Praze 2 a 3, tedy v městských částech, které vyhlásily nulovou toleranci, jich bylo zabaveno 82 (42 v Praze 3)," vysvětluje starostka.

Nulová tolerance? Jen na papíře

Jak ale upozorňuje sdružení Žižkov (nejen) sobě (ŽNS), je taková argumentace scestná. V době, kdy se razie konala, byla totiž nulová tolerance v Praze 2 a 3 zatím jen na papíře. Naopak Praha 3 v té době měla kolem 80 heren, což v rámci metropole představovalo jednu z největších koncentrací heren na hlavu. Hůře už na tom byly pouze Praha 1, 7 a 9.

"Nelze tedy posoudit, jestli by se černé herny skutečně ve velkém začaly objevovat, protože dosud nejsou zrušeny ty původně legální," uvedl zástupce starostky Prahy 3 Matěj Stropnický (ŽNS), který se na Praze 3 neúspěšně snaží o návrat k nulové toleranci.

Podle Matěje Hollana z občanského sdružení Brnění, které se regulací hazardu dlouhodobě zabývá, je to právě velké množství legálních heren, které černý hazard umožňuje.

"Ty srandovní černé herny, provozované za bílého dne na hlavních městských třídách, jsou možné jen proto, že je u nás tolik těch takzvaně legálních. Argumentu, že za černé herny může „prohibice", když přitom černé herny vznikají pouze tam, kde pro ty oficiálně povolené už není k hnutí, může uvěřit jen politik, který potřebuje jakýmkoliv způsobem existenci heren na území obce ospravedlnit," myslí si Hollan.

Zastupitelé Prahy 3 za ŽNS navíc připomínají, že problémy s černým hazardem má řešit policie a nikoli povolené herny. "Argument, že nám 7 kasin má pomáhat dohlížet na černé herny, je nepřijatelný, obec si nesmí zahrávat se spoluprací s hazardní mafií žádným způsobem," dodává Stropnický.

Policisté už podle nich prokázali, že si s ilegálním hazardem poradit dokážou, například když se v městské části nedávno objevily herny fungující nelegálně pod statutem občanského sdružení. To potvrzuje i mluvčí Kropáčová: "Můžeme zkontrolovat jakoukoli provozovnu, a pokud zjistíme problémy, zasahujeme."

 

Právě se děje

Další zprávy