Cizinec není zločinec, znělo před ministerstvem vnitra

Barbora Valešová
2. 7. 2013 17:32
Neziskové organizace vyjádřily nesouhlas s nově navrhovaným cizineckým zákonem
Foto: Barbora Valešová

Praha - Účastníci happeningu s názvem „I praotec Čech byl migrant" upozornili na nový návrh zákona, který upravuje pobyt cizinců v České republice. Ministerstvo vnitra návrh zveřejnilo na začátku května, s jeho zněním ale nesouhlasí řada neziskových organizací.

Happening, který se uskutečnil v úterý před budovou ministerstva vnitra, zorganizovalo Konsorcium nevládních organizací pracujících s migranty. Organizace s navrhovanými změnami nesouhlasí a požadují nové projednání zákona.

„Happeningem se snažíme připoutat pozornost veřejnosti, protože si myslíme, že nový návrh zákona ubližuje nejen cizincům, ale i českým občanům," uvedla hlavní organizátorka celé akce Marie Heřmanová z neziskové organizace Člověk v tísni.

Podle navrhovaných změn by se zákon dotkl například i manželství nebo párů, ve kterých je jeden z partnerů cizinec. Konsorcium nevládních organizací označuje některé kroky v navrhovaném zákoně jako diskriminaci naruby. Rodinní příslušníci českých občanů by například měli méně práv než rodiny, ve kterých jsou cizinci oba partneři.

Foto: Barbora Valešová

Ze smíšeného manželství je i Lukáš Jiřička z Prahy, který se happeningu zúčastnil. "Manželka je Polka s trvalým pobytem v ČR, zákon by nás tedy významně ovlivnil. Mohlo by se dokonce stát, že by žena kvůli naprostým banalitám definovaným v připravovaném zákoně, mohla přijít o svůj trvalý pobyt," říká Jiřička. Novou migrační politiku vidí jako jednu z fašizujících a xenofobních tendencí, kterých podle něj u nás v poslední době přibývá.

Před ministerstvem se sešla skupina cizinců i Čechů s transparenty vyjadřujícími nesouhlas se zákonem. V úvodu účastníci setkání v několika světových jazycích přečetli důvody, proč zákon považují za nepřiměřeně zpřísňující.

Zákon v navrhované podobě vyžaduje povolení k pobytu delšímu tří měsíců i od občanů EU, výrazně zhorší postavení cizinců s trvalým pobytem, který jim bude možné zrušit, pokud budou mít jakékoli nedoplatky. Zavádí také kategorii gastarbeiterů, tedy cizinců, kteří by mohli přijet vždy jen na jeden rok, nemají mít právo vzít s sebou svou rodinu a nikdy se nebudou moci v ČR usadit a integrovat.

Historické postavy by povolení k pobytu nedostaly.
Historické postavy by povolení k pobytu nedostaly. | Foto: Barbora Valešová

Organizátoři následně sehráli scénku, ve které přicházely významné postavy z české historie žádat o uznání pobytu v České republice. Demonstrativně tak ukázali, že například praotec Čech, Cyril a Metoděj nebo manželka prvního českého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka by nejspíš podle nového návrhu zákona povolení k pobytu vůbec nedostali.

Heřmanová považuje happening za úspěšný. „Migrační politika většinou veřejnost moc nezajímá. Odhaduji, že na akci přišlo sto padesát lidí, což je pro mě znamením toho, že se toto téma dostává více do všeobecného povědomí," uvedla Heřmanová a dodala, že happeningem snaha o zlepšení chystaného zákona rozhodně nekončí.

 

Právě se děje

Další zprávy