Hudečka zvedla povodňová vlna, už chce být primátorem

Jan Němec (redaktor) Lucie Stuchlíková Jan Němec (redaktor), Lucie Stuchlíková
12. 6. 2013 11:10
Jsem jedním z kandidátů na primátora, připustil pro Aktuálně.cz
Tomáš Hudeček během pražských povodní 2013
Tomáš Hudeček během pražských povodní 2013 | Foto: Facebook Tomáše Hudečka

Praha - Zastupující pražský primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) změnil názor. Bude se ucházet o post primátora, který až dosud odmítal.

"Jsem jedním z kandidátů," potvrdil pro Aktuálně.cz Hudeček, který už několik týdnů prakticky řídí Prahu poté, co TOP 09 odvolala Bohuslava Svobodu (ODS).

Ke změně názoru Hudečka přiměly povodně, které se hlavním městem přehnaly minulý týden. "Vyplynulo to z povodňové situace a z vynikajícího fungování týmu, v jehož čele jsem stál," dodal Hudeček.

Podporu mu po zvládnuté krizi vyjadřují špičky strany i pražští zastupitelé.

Pro Aktuálně.cz Hudečka coby favorita na primátorský post potvrdil i první místopředseda pražské TOP 09 a poslanec Daniel Korte. "Odpracoval si to, povodně zvládl excelentně. Zaslouží si to," řekl Korte.

V rozhovoru pro server iHned vyjádřil Hudečkovi podporu také šéf strany Karel Schwarzenberg.

Podle zdroje obeznámeného s vývojem uvnitř pražské topky bylo po odvolání primátora Bohuslava Svobody nejprve jasné, že Hudeček primátorem nebude - mimo jiné proto, že byl Svobodovým prvním náměstkem.

Sám Hudeček tvrdil, že o tuto funkci "nikdy neměl a stále nemá zájem". Favority v té době byli spíše předseda zastupitelského klubu TOP 09 Jiří Vávra nebo radní pro kulturu Václav Novotný.

Pomohly mu povodně

Momentální situace je taková, že Novotný už na toto místo aspirovat nechce a akcie Hudečka vylétly raketově nahoru díky povodním. "Vávra by to chtěl, ale Hudečkovi pomohly povodně," řekl zdroj z nitra TOP 09.

"Ukázalo se, že i ve velkých krizích je to právě tým, kdy je Hudeček vrcholným manažerem s Vávrou a Richterem pod sebou, který funguje nejlépe," popsal náladu v pražské TOP 09 zdroj z pražského magistrátu.

O kandidátovi bude příští pondělí rozhodovat zastupitelský klub TOP 09. Jeho členové už nyní říkají, že signály z vedení strany neberou na lehkou váhu. "Je to významná podpora," uvedl jeden ze zastupitelů. Hudečka podpoří i jeden z původně zamýšlených kandidátů Václav Novotný.

Podle zastupitelů za ODS není Hudečkův názorový veletoč překvapivý. Občanští demokraté mimo záznam už loni tvrdili, že právě Hudeček po vedení hlavního města touží, a tento argument opakovali i ve chvíli, kdy jim TOP 09 vypověděla koalici.

Zastupitelstvo bude o novém primátorovi rozhodovat příští čtvrtek, TOP 09 nyní jedná o podpoře s ČSSD.

 

Právě se děje

Další zprávy