Svědci: ODS balila na magistrátu už den před hlasováním

Domácí ČTK Lucie Stuchlíková Domácí, ČTK, Lucie Stuchlíková
23. 5. 2013 23:55
Úředníci hovoří o pytlech papírů ze skartovaček, plných krabicích i šampaňském
Odvolaný primátor Bohuslav Svoboda.
Odvolaný primátor Bohuslav Svoboda. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Hlavní město přišlo o svého primátora. Zastupitelstvo Prahy se rozhodlo odvolat Bohuslava Svobodu. Poměrem hlasů 41 ze 42 přítomných ve funkci skončil nejen Svoboda, ale také dva radní za ODS Aleksandra Udženija a Josef Nosek.

Zbylí dva radní za ODS Ivan Kabický a Radek Lohynský na své funkce sami rezignovali. Jednoznačný poměr hlasů byl dán tím, že zastupitelé za ODS opustili jednací sál.  Pražská ODS tak po 22 letech odchází do opozice. Do zvolení nového primátora bude zastávat všechny jeho funkce dosavadní náměstek Tomáš Hudeček.

Pozoruhodné svědectví přinesli úředníci na magistrátu. Podle nich panoval v magistrátních kancelářích končících pražských radních za ODS už ve středu večer a také ve čtvrtek dopoledne čilý ruch. V kancelářích se podle svědků začalo už před konečným rozhodnutím zastupitelů balit a stěhovat. ´

Na chodbách se prý objevily nejen sbalené krabice, ale i pytle plné papírů ze skartovaček. Po rozhodnutí zastupitelů se v některých kancelářích dokonce měly otvírat lahve šampaňského.

Odvolání primátora Svobody a dvou radních navrhla ČSSD. TOP 09 byla pro odvolání celé rady města. Náměstek Tomáš Hudeček chtěl, aby se jednalo o odvolání každého radního zvlášť a tajně.

Do zvolení nového primátora bude zastávat všechny jeho funkce právěTomáš Hudeček.

TOP 09 jednostranně vypověděla koaliční smlouvu v pondělí. Zdůvodnila to neshodami v radě a údajnou neschopností ODS spravovat v rámci rady důležité oblasti, především dopravu, finance a majetek. To ale ODS odmítla a krok TOP 09 označila za "zcela bezprecedentní".

Dění na pražském zastupitelstvu jsme sledovali v online reportáži:

"Rozumí někdo sporu mezi ODS a TOP 09 na pražském magistrátě? Jsem Pražák, jsem politik, sleduji zpravodajství, ale stejně nevím, kdo z obou stran bojuje za mé zájmy - za zájmy obyvatele Prahy. Tak to se asi pánové hádají o moc nad nějakým balíkem peněz. Mne zajímá, jestli bude v Praze klid, pořádek a život. Chci srozumitelnou politiku," píše šéfka strany LIDEM Karolína Peake ve svém vyjádření k vývoji na magistrátě.

Vedení ČSSD svým zástupcům doporučilo, aby nevstupovali do pražské rady. Podle místopředsedy strany Michala Haška by spojení ČSSD a TOP 09 v Praze bylo jako spojení ohně a vody. Jednou z možností je i to, že ČSSD podpoří menšinovou vládu TOP 09. Hudeček ale připustil vyjednávání o budoucí radě jak s ČSSD, tak s ODS. "Jsem přesvědčen, že v zastupitelstvu stále existuje dostatek soudných zastupitelů," dodal.

Šéf ODS a premiér Petr Nečas označil zastupitele TOP 09 za "politické figurky" a důvody, kvůli kterým pražská TOP 09 vypověděla koaliční smlouvu, za úsměvné až komické. "Je to vytváření kouřové clony za vlastními politickými průšvihy, je to snaha odstranit populárního a dobře pracujícího primátora," řekl.

Představitelé TOP 09 naopak prohlásili, že ukončili spolupráci kvůli rozhádanosti uvnitř ODS a neschopnosti této strany, řešit palčivé problémy. "Návrh koaliční smlouvy ODS, která odmítala řešit dvě třetiny problémů Prahy, byl tou příslovečnou poslední kapkou, kdy pohár trpělivosti přetekl," řekl médiím Hudeček.

Foto: Ludvík Hradilek

Situace může ovlivnit i vládní spolupráci ODS a TOP. Předseda ODS Nečas označil vývoj v metropoli za špatnou zprávu pro Pražany a chování pražských zástupců TOP 09 za destruktivní politikaření. Nejvyšší představitelé TOP 09 tvrdá slova občanských demokratů odmítli. Vývoj komentoval také bývalý prezident Václav Klaus slovy, že dnes ukončená koalice byla od počátku velmi podivnou strukturou.

Vpodvečer se sešli šéfové zastupitelských klubů TOP 09 a ČSSD Jiří Vávra a Miroslav Poche. Oba tvrdí, že ani jedna ze stran zatím nepřišla s jednoznačnými požadavky. "Zatím máme několik variant, určitě budeme žádat primátora a zhruba sedm křesel v radě," uvedl Vávra. Chce, aby byla situace vyřešena do dvou týdnů.

V magistrátních kancelářích končících pražských radních za ODS panoval už ve středu večer a také ve čtvrtek dopoledne čilý ruch. Podle informací magistrátních úředníků a dalších lidí se v kancelářích začalo už před konečným rozhodnutím zastupitelů balit a stěhovat. Na chodbách se prý objevily nejen sbalené krabice, ale i pytle plné papírů ze skartovaček.

Po rozhodnutí zastupitelů se v některých kancelářích otvíraly lahve šampaňského. "V jedné z vystěhovaných místností se popíjelo a linul se odtud cigaretový odér," popsal svědek. "Kdyby všechno fungovalo na magistrátu tak rychle jako stěhování končících radních," komentoval překvapivou rychlost, s jakou radní "vyklidili své pozice".

Končící primátor Bohuslav Svoboda (ODS) v reakci na to odmítl informace o skartování dokumentů. "Devadesát procent dokumentů má evidenční číslo a všechny jsou i v elektronické podobě, žádné dokumenty není proto možné jen tak zničit," řekl. Pokud magistrát nechává skartovat nějaké materiály, pak to prý dělá hromadně.

Za rozpad koalice na pražské radnici nese odpovědnost celostátní vedení TOP 09, které kroky svých pražských zástupců podpořilo, řekla v pátek novinářům po jednání širšího vedení ODS její místopředsedkyně Miroslava Němcová. Podle Němcové kroky TOP 09 svědčí o nevyspělosti strany a ukazují, že TOP 09 dává přednost poškození ODS před zájmy voličů. Předseda strany Karel Schwarzenberg i místopředseda Miroslav Kalousek už dříve podobné nařčení ODS odmítli.

Podle Hudečka se za 14 dnů nebude jednat o nové koalici, ale je to vyjednávání o podpoře věcných návrhů na řešení situace, v které Praha je. "Jsem přesvědčen, že v zastupitelstvu stále existuje dostatek soudných zastupitelů, a to jak ze strany ČSSD, tak ze strany ODS, kteří náš návrh na řešení nejpalčivějších problémů Prahy s námi budou schopni prosadit," řekl Hudeček s tím, že v následujících dvou týdnech budou jednat s oběma potenciálními partnery, tedy ČSSD i ODS.

Náměstek primátora Tomáš Hudeček (TOP 09) sdělil, že ačkoliv jeho strana nemá v tuto chvíli žádného kandidáta na primátora, má ve svých řadách čtyři potenciální kandidáty - jsou to zastupitelé Zdeněk Tůma a Martin Dlouhý, radní pro kulturu Václav Novotný a šéf zastupitelského klubu TOP 09 Jiří Vávra. "Já odmítám jakoukoliv účast na diskusi, zda já osobně bych se ucházel o primátorský post," řekl Hudeček.

Prahu bude dočasně řídit náměstek primátora Tomáš Hudeček.
Prahu bude dočasně řídit náměstek primátora Tomáš Hudeček. | Foto: Vojtěch Marek

Vinš a Zoufalík rezignovali na členství v ODS. Uvedli to v zaslaném prohlášení. Strana je chtěla vyloučit za to, že se účastnili dnešního hlasování o odvolání pražského primátora Bohuslava Svobody a radních za ODS. "Dnes jsme jako jediní členové ODS hlasovali pro odvolání radních za TOP 09. Ostatním zastupitelům za ODS to regionální rada po nátlaku Petra Nečase a Bohuslava Svobody zakázala a díky tomu nyní topka vede magistrát," uvedli zastupitelé v prohlášení.

Zástupci TOP 09 vyjmenovali to, co považují za úspěchy svých radních za uplynulý zhruba rok, kdy společně s ODS strana vládla, například úsporu 600 milionů v oblasti IT. Ve zbytku volebního období chce TOP 09 se svými novými partnery odvolat "staré kádry" z dozorčích rad městských firem, dokončit tunel Blanka a prosadit politické rozhodnutí o prolomení smlouvy na dodávky tramvají a snížení počtu dodávek tramvají do Prahy.

Hudeček prohlásil, že pokud by byl zkušenější, vyvolal by odvolání radních a primátora mnohem dříve než dnes. "Jednání se táhla čtyři měsíce a ODS posílala tři zástupce, kteří, beze srandy, měli na věci čtyři názory," řekl Hudeček.

Vedení ODS sice nyní stojí za Nečasem a Svobodou, z ODS už se ale začaly ozývat i kritické hlasy. Někteří straníci například vyčítají odvolanému primátorovi a šéfovi pražské ODS Svobodovi, že zastupitelům ODS bylo zakázáno hlasovat při odvolávání radních. Pokud by podle nich zastupitelé v sále zůstali, mohli by být odvoláni i radní za TOP 09, kteří nyní ve vedení města zůstali.

Podle místopředsedy ODS Jiřího Pospíšila odvolání Svobody a radních oslabí nejen občanské demokraty, ale pravici obecně. "Praha je samozřejmě pro ODS mimořádně důležitá, protože se zde koncentruje velký podíl pravicových voličů," řekl novinářům po jednání grémia ODS v Táboře. "Je to pro nás samozřejmě velká ztráta, odchází jeden z mála výrazných pravicových primátorů," konstatoval Pospíšil.

Regionální rada pražské ODS navrhuje vyloučit ze strany nové pražské zastupitele Ivana Vinše a Bohumila Zoufalíka. Zoufalík a Vinš, kteří ve čtvrtek ráno složili zastupitelský slib, se podle ODS provinili tím, že se následně zúčastnili hlasování o odvolání radních včetně primátora. O návrhu na jejich vyloučení bude patrně rozhodovat výkonná rada, která dnes zasedá v Táboře.

V magistrátních kancelářích končících pražských radních za ODS panoval už ve středu večer a také dnes dopoledne čilý ruch. Podle informací magistrátních úředníků a dalších lidí se v kancelářích začalo už před konečným rozhodnutím zastupitelů balit a stěhovat. Na chodbách se prý objevily nejen sbalené krabice, ale i pytle plné papírů ze skartovaček.

Po rozhodnutí zastupitelů se v některých kancelářích otvíraly lahve šampaňského. "V jedné z vystěhovaných místností se popíjelo a linul se odtud cigaretový odér," popsal svědek. "Kdyby všechno fungovalo na magistrátu tak rychle jako stěhování končících radních," komentoval překvapivou rychlost, s jakou radní "vyklidili své pozice".

Podle předsedy sociálních demokratů Bohuslava Sobotky nejsou pravicové strany na pražském magistrátu schopné unést odpovědnost. "Naše pravicové strany nejsou evidentně schopné unést odpovědnost, ani na pražském magistrátě, ani ve vládě. Pokaždé to končí hádkami, chaosem, dluhy a řadou chybných rozhodnutí," uvedl v prohlášení šéf nejsilnější opoziční strany.

"Panu Svobodovi se rozpadla už druhá radniční koalice, to také něco vypovídá o jeho politických schopnostech. ČSSD by měla nyní v Praze postupovat v zájmu občanů a důsledně v souladu se svým volebním programem," dodal Sobotka.

Nejvyšší představitelé TOP 09 Nečasovo tvrzení, že jejich chování nelze rok před volbami vyloučit ani na celostátní úrovni, tvrdě odmítli. "Bylo by vhodné, aby pan premiér zanechal takového podezřívání. Vláda je vláda a Praha je Praha," napsal ČTK ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Vývoj komentoval také bývalý prezident Václav Klaus slovy, že dnes ukončená koalice byla od počátku velmi podivnou strukturou. Vypadala prý velmi křehce a mnohokrát stála na pokraji svého konce.

"Pro nás to není žádné překvapení, všechno k tomu už dlouhou dobu směřovalo," dodal.

Premiér Petr Nečas označil nově vznikající dohodu za Hu-Hu koalici. "Je to evidentní krok udělaný v koalici TOP 09, ČSSD a KSČM. Dochází k vytváření dohody pánů Hulínského a Hudečka, čili nám tady vznikla jakási Hu-Hu dohoda, na základě které bude vytvořena Hu-Hu koalice, která si zvolí svého Hu-Hu primátora. Není to dobrá zpráva pro Prahu, protože odvolání kvalitního, kompetentního a slušného primátora, kterým bezesporu pan Svoboda byl, je chybný krok. Jednoznačně to ukazuje tendenci TOP 09 k destruktivní, intrikářské politice, nebo spíše politikaření. Vzhledem k tomu, že se vytváření Hu-Hu koalice na pražské úrovni zjevně dělo s posvěcením nejvyššího stranického vedení TOP 09, nemůžeme vyloučit, že to bude tendovat i na úrovni celostátní."

Miroslav Kalousek v České televizi řekl, že důvodem odvolání Svobody i radních byly "zoufalé rozpory" uvnitř ODS a neschopnost strany vyřešit si své vlastní problémy. "Každý, kdo trochu sleduje, ví, že ODS se uvnitř sebe rve jako smečka divokých psů," doplnil Kalousek.

TOP 09 podle něj jako vítěz voleb měla odpovědnost vůči svým voličům, ne politikům. "TOP 09 jako nejsilnější politická strana v Praze ztratila trpělivost s tím, až se ODS dohodne. Chtěla přijímat rozhodnutí ve prospěch Pražanů a řešit problémy," dodal.

Ačkoli se tak Svoboda zdál být nejdříve zárukou jednání, ve svém úsilí nakonec podle Kalouska selhal. "Primátor měl dobrou vůli, ale neměl žádnou sílu," dodal. Svoboda se tak podle něj dostal postupně do "velmi trapné" situace, ve které začal krýt praktiky, které sám kritizoval.

Svoboda v oficiálním prohlášení řekl, že necítí žádnou hořkost a přijímá rozhodnutí zastupitelstva. 

Dodal však, že TOP 09 svým čtvrtečním rozhodnutím legitimizovala vládu korupčníků a kmotrů. Zároveň upozornil na to, že se volbou ukázalo, že problémy, které TOP 09 radě vyčítala, byly jen zástupné.

"Jsem ale přesvědčen, že Pražané tomu rozumějí a odpovědí TOP 09 v dalších volbách," doplnil.

Zástupci TOP 09, která má většinu v zastupitelstvu, se chystají jednat o budoucím vývoji ve vedení hlavního města s ČSSD. Dnes večer by se měli setkat šéfové zastupitelských klubů Jiří Vávra (TOP 09) a Miroslav Poche (ČSSD). TOP 09 chce mít dohodu hotovou do jednoho až dvou týdnů.

Koalici zatím domluvenu nemají, začnou ale diskutovat o tom, v jakém formátu by se mohlo vyjednávání konat. "Samozřejmě klíčové je programové prohlášení, to znamená to, co jsme schopni plnit, a samozřejmě vstřícnost koaličního partnera být nápomocen při řešení problémů Prahy. To je ten základní problém, proč jsme dospěli k vypovězení koaliční smlouvy (s ODS)," řekl Vávra. Nechtěl předjímat, jakou podobu by mohla budoucí spolupráce mít. Už dříve se mluvilo o tom, že by ČSSD podpořila menšinovou vládu TOP 09.

Zastupitelé TOP 09 se na schůzce se sociálními demokraty domluvili ve středu večer poté, co si přečetli návrh koaliční smlouvy sestavený zastupiteli ODS.

Zastupitelstvo bylo přerušeno do 6. června 9:00 hodin.

 

Zastupitelé schválili návrh, podle něhož se z dnešního jednání zastupitelstva vypustí interpelace.

Náměstci Ivan Kabický a Radek Lohynský, které chtělo odvolat 19 zastupitelů z 42, se rozhodli rezignovat na své funkce.

"Chci poděkovat za hlasy, které jsem získal v této volbě, ale nevážím si jich a rezignuji na tuto funkci. Děkuji všem zaměstnanců, se kterými jsem pracoval. Rezignuji a doufám, že nějaké místo tady pro mě dole zůstalo," prohlásil Kabický.

"Spíše neděkuji za hlasy, anonymní hlasy TOP 09, ČSSD a KSČM," dodal Lohynský.

Zastupitelstvo se rozhodlo odvolat primátora Svobodu. Pro bylo 41 z 42 hlasů. V radě končí také Aleksandra Udženija (42 hlasů) a Josef Nosek (39 hlasů). Ostatní radní zůstávají.

Zastupitelstvo pověřilo náměstka Tomáše Hudečka (TOP 09) výkonem všech kompetencí primátora do doby, než bude zvolen nový.

Zastupitelé hlasují o odvolání všech 11 radních. ODS se hlasování neúčastní. Po 22 letech je připravena odejít do opozice.

Pokud bude odvolán primátor a část rady, je podle předsedy zastupitelského klubu TOP 09 Jiřího Vávry pravděpodobné, že zastupitelstvo zřídí jakousi prozatímní radu. O její podobě nechtěl spekulovat. "Záleží na tom, jak dopadne hlasování," řekl Vávra. TOP 09 v tuto chvíli nemá připravenou žádnou vlastní podobu rady, na spolupráci s ČSSD bude jednat až po skončení čtvrteční schůze.

"Nebudeme asistovat u frašky, kdy pravicová strana s komunisty a sociálními demokraty podpořila zlikvidování fungující pravicové koalice v Praze," řekl k tomu primátor. Spolupráci TOP 09 a ČSSD označil za paskvil a zradu. Další jednání je podle něj v tuto chvíli vyloučené.

Zastupitelé schválili, že hlasování o odvolání radních bude tajné. Proti návrhu nebyl nikdo. "Hlasovací lístky", u kterých zastupitelé zaškrtnou ano (pro odvolání), nebo ne, jsou připraveny u hlasovací místnosti. Výsledky budou vyhlášeny asi v 10.40.

Primátor Svoboda podle Pocheho v inaugurační řeči slíbil radikální kroky v boji s korupcí, vyrovnaný rozpočet, změny a prosperitu. "Správa města usnula, město chudne, rozpočet slábne a politická kultura se úplně vytratila," prohlašuje. Primátor podle něj rozvrací koalici, nemá situaci pod kontrolou a ještě toho využívá.

Slovo si vzal Miroslav Poche, zastupitelé za ODS opustili sál.

 

Náměstek Tomáš Hudeček (TOP 09) navrhl, aby se jednalo o odvolání každého radního zvlášť. "V samotném bodě budu ještě navrhovat výboru, aby toto hlasování bylo provedeno nejdemokratičtější formou, která byla zrušena koalicí ČSSD a ODS - aby bylo provedeno tajným hlasováním," dodal Hudeček.

Na začátku jednání složili slib dva noví zastupitelé za ODS - Bohumil Zoufalík a Ivan Vinš. Politici mají nahradit Borise Šťastného a Milana Richtera, kteří rezignovali na minulém jednání. Hned při svém zvolení ale vypověděli poslušnost primátorovi Svobodovi. "Potvrzujeme slova pana primátora, který řekl, že s námi nepočítá. Ani my s ním nepočítáme," řekl Zoufalík. Podle Vinše nejde o politické, ale lidské rozhodnutí.

"V oblastech, které má ve své kompetenci, primátor Svoboda naprosto selhává. Pan Nosek za půl druhého roku nevyřešil vůbec nic. Jediné, co navrhuje, je zvýšení ceny jízdného a nesmyslné změny v MHD, což je pro nás naprosto neakceptovatelné. Městský majetek je zanedbaný a jeho správa je v nepořádku. Proto navrhujeme odvolání radní Udženije, která nese za tento tristní stav plnou odpovědnost již tři roky," vysvětlil návrhy na odvolání předseda zastupitelského klubu ČSSD Miroslav Poche.

TOP 09 nechce říci, zda ČSSD a její návrh podpoří. "Bude to záležet na konkrétním návrhu," uvedl předseda klubu TOP 09 Jiří Vávra.

ČSSD navrhuje odvolání primátora Bohuslava Svobody, radní pro majetek Aleksandry Udženije a radního pro dopravu Josefa Noska. Deníku Aktuálně.cz to řekl předseda zastupitelského klubu ČSSD Miroslav Poche. Podporu ze strany TOP 09 strana dojednanou nemá. "Současná situace by ale podpoře mohla nahrávat," dodal Poche.

Sociální demokraté už dříve zveřejnili, že mají zájem spíše o podporu jednobarevné vlády TOP 09 než klasické koalice. Zatím prý ale k žádnému jednání nedošlo. "Mezi stranami jsou velké rozdíly, případná spolupráce bude výsledkem složitého jednání," řekl Poche.

 

Právě se děje

Další zprávy