Proces s opencard skončil brzy. Obstrukce, říká soudce

Radek Nohl Lucie Stuchlíková Radek Nohl, Jakub Novák, Lucie Stuchlíková
20. 5. 2013 15:48
Městská státní zástupkyně slova soudce odmítá: Moje podřízená reagovala bleskově
Obžalovaní u soudu.
Obžalovaní u soudu. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Soudní senát odročil pro podjatost hlavní líčení s pěti bývalými úředníky pražského magistrátu viněnými v kauze Opencard.

Státní zástupkyně Dagmar Máchová podala před jeho začátkem námitku podjatosti proti předsedovi soudního senátu Jiřímu Říhovi. Soudcova manželka totiž zastupuje jednoho z obviněných v související kauze, v níž policie kvůli kartám opencard stíhá desítku pražských radních.

Ačkoliv samotná stížnost nemá odkladný účinek, tak i vzhledem k dalším okolnostem se soudní senát rozhodl proces odročit.

"Řada svědků se omluvila, a tento týden by tak nebylo rozhodnuto. Vzhledem k hospodárnosti celého řízení, nákladům na znalce i svědečné bude navíc rozumné počkat na rozhodnutí soudu o stížnosti státní zástupkyně ve věci podjatosti předsedy senátu," odůvodnil své rozhodnutí samosoudce Jiří Říha.

Obstrukce, tvrdí obhajoba i soud

Na adresu státní zástupkyně poté soudce Říha podotkl, že byla o celé věci informována měsíc a půl před začátkem líčení, ale s námitkou přišla až nyní. "Tento typ obstrukčního chování bych čekal spíše ze strany obhajoby," konstatoval.

Opencard.
Opencard. | Foto: opencard.cz

Šéfka městského státního zastupitelství Jana Hercegová jeho slova odmítla. "Není pravda, že námitku podjatosti státní zástupkyně uplatnila až dnešního dne při zahájení hlavního líčení, neboť ji uplatnila již 15. května," řekla Aktuálně.cz Hercegová.

Podle ní ve výzvě soudu jména obhájců nebyla uvedena. A námitku Máchová podala ihned poté, co dostala jasné důkazy o tom, že obhájkyní jednoho z obviněných je manželka soudce.

"Takovými doklady bylo doložení udělené  plné moci osoby, poté kdy se stala obviněnou v úzce související trestní věci, a to obhájkyni, která je v příbuzenském poměru k předsedovi senátu," uvedla Hercegová.

Postup žalobkyně se ale nelíbil ani obhájcům obviněných úředníků. "Pro nás je to špatná zpráva - chceme rychlé řízení bez průtahů. Státní zástupkyně skoro zneužívá svého postavení," prohlásil poté obhájce Ladislava Kendíka.

Úředníkům hrozí až osmileté tresty

On a čtyři další úředníci měli podle vyšetřovatelů zvýhodnit v několika tendrech firmu Haguess, a tím způsobit hlavnímu městu škodu za desítky milionů korun.

"Při zadávání veřejných zakázek týkajících se dodání a řízení projektu Opencard zvýhodnili předem vybranou jednu firmu, které přidělili tři veřejné zakázky," sdělila žalobkyně Jana Hercegová.

Na lavici obžalovaných zasedl také bývalý šéf informatiky Ivan Seyček, který smlouvy s Haguessem podepisoval. Hrozí muž až osm let vězení.

Stejný trest visí také nad vedoucím projektu Jiřím Chytilem. Ten jako svědek v utajení pomáhal policii podezřelé okolnosti v kauze rozkrýt, sám ale skončil před soudem.

Obžalováni byli také další tři úředníci, kteří seděli ve výběrové komisi - Miroslav Čadský, Zdeněk Jánský a zmíněný Ladislav Kendík. Muži čelí obvinění z porušování závazných pravidel hospodářského styku a porušování povinnosti při správě cizího majetku.

Předražené o desítky milionů

Jedna ze zakázek byla údajně předražená o více než 67 milionů korun. Zbylé dvě získala stejná firma v rozporu se zákonem.

"Předmětem obžaloby jednoho z obviněných je i úmyslné nevymáhání sjednané smluvní pokuty od vybrané firmy ve výši přesahující šest milionů korun," dodala Hercegová.

Obvinění pouhé pětice úředníků bylo v minulosti kritizováno, policisté měli podle občanských sdružení stíhat i někdejší politickou reprezentaci. Nadační fond proti korupci Karla Janečka se spolu s právničkou Hanou Marvanovou obrátil na vrchní státní zástupkyni, aby prověřila postup dozorujícího zastupitelství.

Lenka Bradáčová ale žádné pochybení nenašla. Vyšetřování podle ní navíc stále pokračuje, a počet obviněných tak může stoupnout. Před několika dny podalo podobný podnět k nejvyššímu státnímu zástupci sdružení Veřejnost proti korupci.

Zatímco na politiky z doby, kdy se opencard zaváděla, si policie nedošlápla, obvinění čelí celá současná rada města s výjimkou radní Aleksandry Udženiji. Policie deset radních podezírá z porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže, hrozí jim až osmileté vězení.

Policie stíhá také současného ředitele odboru IT Jana Tesku a čtyři členy výběrové komise. Zadali totiž zakázku na provoz systému Opencard firmě Haguess bez výběrového řízení. Obvinění se brání tím, že to kvůli špatně nastaveným licenčním podmínkám jinak nešlo.

 

Právě se děje

Další zprávy