Pražští radní přerušili jednání, hádají se o právo veta

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
14. 5. 2013 16:04
Zrušení veta navrhla koaliční strana TOP 09, získala by tak nadvládu v radě
Idylka koaličním partnerům nevydržela.
Idylka koaličním partnerům nevydržela. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Úterní jednání pražské rady ochromil další spor. TOP 09 přišla na schůzku s požadavkem na změnu jednacího řádu.

Podle informací deníku Aktálně.cz mimo jiné navrhuje zrušení práva veta, které si strany daly do koaliční smlouvy.

Kvůli sporu byla rada odložena do čtvrtka.

"Navrhovali jsme změny jednacího řádu tak, aby byly v souladu se zákony. Součástí bylo i právo veta," řekl předseda zastupitelského klubu TOP 09 Jiří Vávra.

Pokud by ke změně řádu došlo, TOP 09 by získala v radě převahu. Má totiž šest křesel, ODS jen pět. Vetování tak slouží početně slabší ODS jako záchranná brzda.

"Návrh na omezení pravomocí primátora znamená, že bych se stal pouhou loutkou v rukou většiny v radě, stejně jako celá ODS," řekl k tomu primátor Bohuslav Svoboda.

Kdo ovládne radu?

První náměstek za TOP 09 Tomáš Hudeček připouští, že za návrhem stojí i chuť jeho strany prosadit v radě své návrhy. "Rada nebyla v posledních třech měsících schopna řešit stěžejní problémy. Cílem je schválit opatření, která Praha potřebuje," řekl v rozhovoru pro ČT.

"Nemyslím si, že by chod města byl doposud ohrožen nebo že by Rada hl. m. Prahy nefungovala. Jestli něco ohrožuje chod města, tak jsou to nestandardní postupy ze strany TOP 09," kontroval primátor.

Právo veta je součástí koaliční dohody, se kterou TOP 09 sama souhlasila. Že je protizákonná, radní údajně zjistili až poté, co si nechali zpracovat dvě právní analýzy. Radním za ODS je ale neukázali.

Stávající jednací řád nicméně stále platí a ODS návrh koaličního partnera vetovala. Jednání rady pak primátor přerušil do čtvrtka. Žádný jiný bod programu rada neprojednala. "Veto jsem použil poprvé," komentoval to primátor.

Jak se bude situace vyvíjet dál, není v tuto chvíli jasné. Jak primátor, tak náměstek Hudeček deklarovali snahu o udržení koalice. Obstrukce ale bude zcela jistě znamenat další ránu pro již tak napjaté vztahy.

Pražská rada vede dohodovací řízení o tunelu Blanka, financování dopravního podniku, právních službách a Pražské plynárenské. Ke čtyřem výbušným tématům nedávno přibyla navíc reorganizace úřadu a parkovací zóny. 

 

Právě se děje

Další zprávy