Praha neuhlídá parkování, tratí stamiliony ročně

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
14. 5. 2013 5:00
V roce 2012 mohla Praha vydělat 392 milionů, vybrala ale jen 171
Ilustrační fotografie.
Ilustrační fotografie. | Foto: Radek Pecák

Praha - Hlavní město tratí stamiliony korun ročně na systému placeného parkování ve čtyřech centrálních městských částech.

Za rok 2012 magistrát na provozu parkovacích automatů přišel o 221 milionů korun. A to jen proto, že není schopen lépe dohlížet na výběr parkovacích poplatků.

Vyplývá to z propočtů, které deníku Aktuálně.cz poskytl pražský zastupitel za TOP 09 Jan Vašíček, a z dokumentů rady hlavního města.

Ztráty podle mínění nynějších vládců města vyplývají z nedokonalosti systému, který byl nastaven v éře bývalého primátora Pavla Béma. Provoz parkovacích automatů v městských částech Praha 1, 2, 3 a 7 byl v roce 2007 a 2008 předán soukromým firmám. Město se tehdy při sepisování smluv spokojilo s tím, že bude dostávat informace o využívání parkovišť jen od provozovatele a jen jednou za čas.

V jiných evropských metropolích je přitom běžné, že parkovací automaty pomocí telematických systémů v reálném čase odesílají data přímo městu. To pak může operativně rozhodovat, do kterých míst poslat strážníky a placení parkovného efektivněji kontrolovat.

Nic takového ale stávající systém neumožňuje. "Neumíme řešit kontrolu, nemáme žádný dohledový systém," uvedl zastupitel Vašíček.

Provozovatelé parkovacích automatů o problému s placením vědí, nic s ním ale nedělají. Podle Vašíčka k tomu nemají žádnou motivaci. Jejich odměna je díky starým smlouvám předem daná a nezávisí na tom, kolik peněz se za parkování vybere. Kromě toho se firmy o kontrakt nemusejí bát, smlouvy platí až do roku 2018 a prakticky je nelze vypovědět.

Provozovatel: Je to věc strážníků

Provozovatelé parkovacích automatů se brání tím, že proti neplatícím řidičům nemohou zasáhnout. "Kontrola má pouze informativní účel, oprávnění k postihu neplatících řidičů má pouze Městská policie a Policie České republiky," uvedl Jan Pavlíček, vedoucí provozu společnosti Vinci Park CZ, která zajišťuje provoz parkovacích automatů v Praze 1, 2 a 7.

Statistiky, které firma jednou za čas zpracuje, podle Pavlíčka městu i strážníkům umožňují, aby si vytipovali problémová místa a na nich intenzivněji hlídkovali.

Výdělky z parkovacích automatů v obvodech 1, 2, 3 a 7 tvoří ročně zhruba 160 až 170 milionů korun. To odpovídá obsazenosti míst v rozmezí 21 až 37 %. Ve skutečnosti je ale obsazeno 59 až 77 % míst. Praha tak nedokáže vybrat ani polovinu částky, kterou by teoreticky mohla vydělat.

Každý rok větší minus

Čísla z minulých let navíc ukazují, že problém se rok od roku zhoršuje. V roce 2011 město na parkovacích automatech vybralo zhruba 168 milionů z 338 možných. Rok předtím získalo 160 milionů z 313.

Magistrátní analýzy z dřívějších let dokazují, že se tak děje kvůli klesající ochotě řidičů za parkování platit. Zatímco před dvěma lety přišly platby v sedmém obvodu za téměř 30 % parkovacích míst, v roce 2012 při srovnatelné obsazenosti už to bylo jen 21 %.

Situace se zlepšuje pouze v Praze 1, která je také jedinou městskou částí, kde příjmy za parkování meziročně rostou.

Problémy s výběrem peněz jsou podle informací Aktuálně.cz jedním z důvodů, proč magistrát před několika týdny překvapivě zastavil rozšiřování parkovacího systému do dalších městských částí.

Ze stejného důvodu Praha ustupuje také od plánovaných soutěží v režimu PPP, kdy by vítězná firma pořídila parkovací automaty, deset let by systém provozovala, a poté by přístroje předala do majetku města.

Přesně tímto způsobem totiž zakázku získali současní provozovatelé a smlouva je kvůli tomu jen obtížně vypověditelná. Podle Vašíčka jasně neřeší, zda by automaty přešly pod město i v případě, pokud by kontrakt ukončilo předčasně. Kromě toho se oddělené zakázky dají vysoutěžit levněji.

 

Právě se děje

Další zprávy