Výbuch v Praze živě: Hasiči budou v akci až do rána

Domácí Domácí
29. 4. 2013 19:20
Zraněno je 40 lidí, dva těžce. Explozi způsobil únik plynu
Muž, kterého zranil výbuch plynu nedaleko Národního divadla v Praze.
Muž, kterého zranil výbuch plynu nedaleko Národního divadla v Praze. | Foto: Reuters

Praha - Samotným centrem Prahy otřásl dopoledne silný výbuch. Exploze nastala v budově v Divadelní ulici, která ústí do Národní třídy v těsné blízkosti Národního divadla. Pravděpodobnou příčinou výbuchu byl zřejmě únik plynu. 

Podle ředitele pražských záchranářů Zdeňka Schwarze se zranilo 40 lidí, z toho dva lidé vážně. Většina ostatních utrpěla lehká zranění. Podle dosavadních informací nejsou oběti na životech. "Pevně doufám, věřím a modlím se za to, aby se tyto informace potvrdily," uvedl premiér Nečas.

První informace mluvily o dvou pohřešovaných lidech. Ti byli ale později v sutinách nalezeni.

Policie po výbuchu evakuovala na 230 lidí a 19 okolních budov. Šlo zejména o FAMU a vedlejší Institut komunikačních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Vážně zraněné přijaly nemocnice Motol, Ústřední vojenská nemocnice ve Střešovicích a další zařízení.

Podívejte se na fotografie z místa výbuchu:

Dnešní výbuch v domě v centru Prahy způsobil podle prvních odhadů pojišťovny škody na budově za zhruba deset milionů korun. ČTK to sdělil Jiří Cívka, mluvčí Generali pojišťovny, u které je nemovitost pojištěna. Škody na budově ale mohou být vyšší, výbuch navíc poškodil i okolní domy. Exploze plynu v Divadelní ulici zranila čtyři desítky lidí, většinu z nich lehce. Příčinou byl podle vedení Prahy únik plynu.

Jako ve válce si připadal Kamil Štibrányi, když se odpoledne vrátil do svého bytu v Divadelní ulici. "Je to Sodoma Gomora, takový malý Bejrút," řekl bezprostředně poté, co se vrátit ze zničeného bytu. "Zasklívat nemusíme, všechno je vylomené, ohnuté, sedačka zasypaná střepy, špagety všude, kolo naštorc, obrazy popadaly," popsal svůj byt muž, který bydlí ve druhém patře domu Divadelní 14. Plyn vybuchl v čísle 5.

Rozbitá výloha přivítala i majitele restaurace Kábul v Krocínově ulici. "Všechna okna rozbitá, vše rozmlácené. Teď budeme muset zavřít," řekl majitel podniku Saleh Hasib.

"Je to tam bezvadné, jenom si nemůžu dát flašku vína, není si kde sednout, všude střepy. Hlavně že jsme všichni zdraví," popsal s trochou hořkosti zničený byt v Divadelní Petr Krásný.

Mezi zraněnými je podle ředitele záchranářů Zdeňka Schwarze šest cizinců, především z Kazachstánu, Portugalska, Německa a Slovenska. Jeden muž narozený v roce 1948 má těžká zranění, mladší žena má od výbuchu poškozené ucho.

Podle premiéra Petra Nečase ukazují všechny dosavadní informace na to, že dnešní výbuch domu v centru Prahy nebyl teroristickým činem. Potvrdil mu to ředitel Bezpečností informační služby Jiří Lang.

"Informace, které jsou zatím k dispozici, jednoznačně ukazují, že se nejednalo o teroristický útok, že se s vysokou pravděpodobností jednalo výbuch plynu. Já jsem se dnes sešel s ředitelem BIS, abych si potvrdil, že neexistuje žádná indikace něčeho jiného, než skutečně neštěstí, nikoliv například nějakého teroristického činu," řekl v České televizi Nečas.

Premiér pevně doufá, že se potvrdí dosavadní informace, že nejsou oběti na životech. "Pevně doufám, věřím a modlím se za to, aby se tyto informace potvrdily," uvedl.

"Práce hasičů, lékařů, záchranářů i policistů tady byla naprosto perfektní. Koordinace velmi kvalitní. Rychlé dojezdové doby. Hasiči do pěti minut, policisté do sedmi minut, podobně i sanitky," dodal Nečas.

"Policejní psovodi vyloučili přítomnost výbušnin v objektu," uvedl dnes ředitel pražské policie Martin Vondrášek. "Nemáme zatím žádnou indicii, že by se mělo jednat o něco jiného než o výbuch plynu," doplnil.

Primátor Prahy Bohuslav Svoboda nabídl pomoc lidem, kteří mají poškozené byty a nemohou se vrátit domů. "Město se ke své odpovědnosti hlásí," uvedl Svoboda. Ocenil práci všech profesionálům, kteří na místě výbuchu zasahovali. Praha zřídila speciální informační linku k výbuchu: 800 100 991.

Po výbuchu v centru Prahy se provoz vrátil do normálu. Uzavřen je pouze pro pěší chodník na Národní třídě a Smetanově nábřeží. "V tuto chvíli je uzavřen pouze zmíněný chodník a tramvaje projíždějí zastávku Národní divadlo, která je na Smetanově nábřeží," řekl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Po 15. hodině byl ale opět tramvajový provoz na Národní třídě přerušen. "Od 15:07 opět jezdí všechny linky odklonem. Kdy se provoz vrátí do normálu není jasné, budeme to postupně upřesňovat," řekla Řehková s tím, že kolem 16. hodiny neměl DPP hlášeny žádné další potíže. "Nemáme v tuto chvíli informace, že by se někde tvořily kolony tramvají," řekla mluvčí. Podle webu DPP byl provoz obnoven v 16:15.

Nová scéna Národního divadla v Praze (ND) dnes večer plánovanou reprízu Ioneskova Nosorožce uvede. Začátek představení však bude o něco posunut, neboť tramvaje na Národní třídě zatím nestaví a parking u historické budovy se nedá používat. Po setkání krizového štábu v souvislosti s dopoledním výbuchem v jedné z budov v Divadelní ulici to ČTK řekl mluvčí české první scény Tomáš Staněk.

Prohledávací akce budou probíhat nejméně do pozdního večera. "Může se stát, že na místě budeme zasahovat až do rána. Hasiči postupně prozkoumávají oblast a zpřístupňují ji pro psovody. Je to zdlouhavý proces," uvedla mluvčí městské policie Jana Přikrylová.

Exploze plynu silně narušila statiku domu. "Vlivem výbuchu došlo k vychýlení nosné zdi, která je rovnoběžná s ulicí Divadelní," uvedl Petr Macháně statik hlavního města Prahy. Statik potvrdil, že žádný z okolních domů nemá vinou výbuchu narušenou statiku. Většinou jde o popraskaná okna, protější dům má navíc poničenou střechu.

15:15 - Policie opět uzavřela okolí Divadelní ulice v Praze 1. Důvodem je únik plynu, který je ve vzduchu cítit.

V Divadelní ulici došlo k výbuchu plynu, nejednalo se o teroristicky útok. Na tiskové konferenci to uvedl primátor hlavního města Praha Bohuslav Svoboda, který se dopoledne na místo výbuchu osobně vydal.

Foto: Vojtěch Marek

Pražská plynárenská podle jejího mluvčího Miroslava Vránka před měsícem kontrolovala přístroje v okolí Divadelní ulice. "Vše bylo v pořádku," uvedl. "V tuto chvíli je celá lokalita bez plynu, musí dojít ještě ke kontrolám plynových zařízení a plynovodu," dodal.

Člen krizového štábu a hasičského sboru Jaromír Pešek novinářům řekl, že při explozi propadly v zasaženém domě stropy v 1. a 2. patře a okolní objekty pak poškodila následná tlaková vlna.

Do domu, kde kolem 10. hodiny výbuch nastal, se záchranáři vrátili až ve 13 hodin. Kvůli nahromaděnému plynu ho předtím museli opustit, plynaři přípojky vypnuli. Práce budou pokračovat několik hodin, uvedl Pešek.

Reportér Aktuálně.cz z místa informuje, že lidé z okolních domů se mohou za dozoru policie pomalu vracet do svých bytů. Pro návrat ale platí jedna podmínka: zákaz vycházení do osmé hodiny večerní.

Pracovníci Pražské plynárenské neprováděli žádné zásahy do plynovodů v oblasti v centru Prahy, jak pro ČTK uvedl mluvčí společnosti Miroslav Vránek. Pražská plynárenská podle něj zatím příčinu neštěstí nezná, bude to předmětem vyšetřování policie a hasičů.

Vránek také uvedl, že z preventivních důvodů technici odpojili 19 plynových přípojek v okolí vybuchlého domu.

Celkem převezli zdravotníci do nemocnic 35 lidí, jeden člověk byl zraněn těžce, jeden středně těžce. Záchranáři se psy dál hledají, zda někdo není pod troskami, zatím nikoho nenašli. Podezření, že v sutinách by mohlo několik lidí být, však stále platí.

Mimořádnou pozornost věnovala výbuchu v Praze ruská média. Všechny tiskové agentury oznámily, že mezi zraněnými podle prvních informací nejsou žádní turisté z Ruska.

"Praha je v době květnových svátků jednou z nejpopulárnějších destinací Rusů," napsala agentura RIA Novosti. "Dokonce i v letních měsících tam bývá méně ruských turistů než nyní," uvedla agentura.

Na blízkost s exponovanou turistickou oblastí upozorňuje agentura ITAR-TASS. Napsala, že k výbuchu došlo nedaleko Karlova mostu, který vyhledávají tisíce turistů, včetně mnoha Rusů.

Na první místo v seznamu dnešních zpráv umístil informaci z Prahy i ruský bulvár. "Byl to doopravdy jen plyn?" ptá se dramaticky v titulku Moskovskij komsomolec.

Kvůli nehodě stály v centru města tramvaje
Kvůli nehodě stály v centru města tramvaje | Foto: Luděk Mádl

Na místě zůstává už jen jeden vůz záchranářů, a to pro případ, že by někdo ze zasahujících potřeboval ošetření.

Na Národní třídě začaly opět jezdit tramvaje, zastávkou Národní divadlo ale projíždějí.

Podle děkana Fakulty sociálních věd Jakuba Končelíka zatím není jasné, kdy se budou moci studenti vrátit do školy, která sídlí v budově galerie Hollar. "Je možné, že učebny Hollaru zůstanou uzavřeny do konce semestru. Náhradní prostory bychom asi hledali v Jinonicích," uvedl.

Z FSV se podle něj zranily tři osoby. "Šlo o zaměstnance, ve dvou případech o knihovnice. V knihovně to vypadá nejhůř."

K výbuchu už se vyjádřil i primátor Prahy Bohuslav Svoboda. "Dle mých informací se nejedná o teroristický útok, nejpravděpodobnější příčinou je výbuch plynu, což se prověřuje. Stále se zjišťuje, zda někdo nezůstal pod sutinami. Jak mne informoval ředitel ZZS Zdeněk Schwarz, mohlo by jít nejvýše o tři osoby," řekl. Na místě výbuchu byl osobně spolu se svým náměstkem Ivanem Kabickým (ODS).

Ředitel pražské záchranky Zdeněk Schwarz uvedl, že zraněných by mělo být 35, z toho jeden člověk je zraněný vážně.

Podle nejnovějších zpráv mohli při výbuchu zemřít tři až čtyři lidé. Místa v troskách označili pátrací psi, uvedl ředitel pražské záchranky Zdeněk Schwarz.

Česká televize uvedla, že mezi zraněnými je i šest zahraničních studentů.

Divadelní ulice: před výbuchem a po výbuchu.
Divadelní ulice: před výbuchem a po výbuchu. | Foto: Aktuálně.cz

O explozi už informují i světová média, například BBC, CNN nebo Sky News. Některá hovoří o výbuchu plynu, jiná se omezují na slovo "exploze".

Britský Daily Mail popisuje výbuch jako "obrovskou explozi, která byla slyšet až na Pražském hradě". K článku přidává mnoho fotografií z místa.

Na internetových stránkách CNN a Sky News se zpráva o neštěstí záhy objevila jako breaking news. "Pražská exploze za sebou nechala desítky zraněných," hlásal žlutý titulek na britském zpravodajském kanále.

Zpráva poutá pozornost zřejmě kvůli doznívajícím emocím z nedávného výbuchu na maratonu z Bostonu.

Tak o výbuchu informovala britská BBC.
Tak o výbuchu informovala britská BBC. | Foto: Reprofoto BBC

Podle stále nepotvrzených informací by na místě mohli být zavalení lidé. Uvedla to mluvčí záchranky Jiřina Ernestová. "Tato domněnka není potvrzená, na místě nicméně zasahovali kynologové se psy," doplnila.

Podle reportéra Aktuálně.cz nyní odtahová služba odváží z místa auta, která byla při výbuchu vážněji poškozena.

Nemocnice Na Bulovce dnes přijala k ošetření čtyři zraněné. Všichni už byli z nemocnice propuštěni. "Měli řezné rány od skla, v jednom případě bylo potřeba ránu sešít. Další pacientce lékaři ošetřili ruku, kterou měla zlomenou nárazem dveří," uvedl mluvčí nemocnice Martin Šalek.

Okolí výbuchu zůstává uzavřené, podle zpravodajky ČTK je v místě silně cítit plyn. Ředitel pražských hasičů uvedl, že plyn může být natažený v kanálech, a stále tak existuje riziko dalšího výbuchu.

Podle prvního vyjádření statika šel výbuch z přízemí, uvedl primátor Bohuslav Svoboda. Stěna domu, kterým otřásl výbuch, je podle statika posunutá asi o pět centimetrů dopředu. Bude třeba ji zajistit proti zřícení.

Stále probíhá odklízení trosek. Hlavní město Praha už zřídilo bezplatnou informační linku s číslem 800 100 991. Na ní mohou lidé získat informace o přijatých opatřeních týkajících se bezpečnosti a dopravy v postižené oblasti.

Dům, kde sídlí FAMU, má podle hasičů zřetelně posunutou střechu. Lešení na Národním divadle nevydrželo nápor způsobený tlakovou vlnou a bude muset být odstraněno.

Pražský dopravní podnik odklání tramvajové linky, které jezdí přes Národní třídu a Smetanovo nábřeží. V úseku Národní divadlo - Staroměstská nejezdí tramvaje 17, 18, v úseku Lazarská - Újezd pak 6, 9, 22.

Podle informací reportéra Aktuálně.cz, který je na místě, policie postupně uzavírá Smetanovo nábřeží i Národní třídu.  "Výbuch poškodil i tabule oken okolních domů i několik zaparkovaných aut," doplnil. Statik už před polednem začal s kontrolou budov sousedících s domem, kde došlo k explozi.

K výbuchu podle dostupných informací došlo v Divadelní ulici č. p. 5, což je budova FAMU. "Byla jsem zrovna na katedře střihu. Škola se zatřásla, je tam hodně vyražených oken. Myslím a doufám, že se na FAMU nikomu nic nestalo, většina lidí hned vyšla ven," napsala na Facebooku studentka Kristina Dufková.

Z místa se následně rozšířila mohutná tlaková vlna, která byla cítit až v ulicích Ostrovní nebo Konviktská. Tam se údajně prudce otvírala okna.

Foto: Vojtěch Marek

Výbuch zasáhl i sousedící budovu galerie Hollar na Smetanově nábřeží, kde sídlí Institut komunikačních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. V této budově se vysypala okna a několik lidí bylo zraněno. Zranění studentů by měla být spíše lehčí.

Podle mluvčího Univerzity Karlovy Václava Hájka je budova galerie Hollar evakuovaná a uzavřená. Několik lidí pořezaly střepy z vyražených oken, uvedl Hájek.

Jak na FAMU, tak na Institutu komunikačních studií a žurnalistiky je až do konce týdne zrušena výuka.

Policista pomáhá zraněným blízko centra výbuchu.
Policista pomáhá zraněným blízko centra výbuchu. | Foto: Reuters

K vysypání okenních tabulí došlo také na historické budově Národního divadla a Nové scény. "Budovy jsou odpojené od přívodu plynu," uvedl mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk. Večerní program podle něj není v tuto chvíli ohrožen.

Vysypala se i některá okna v budově Akademie věd na Národní třídě. Několik zaměstnanců se tam pořezalo o střepy.

Na výbuch už zareagoval i premiér Petr Nečas. "Jsem hluboce zasažen tragédií, která se odehrála při výbuchu plynu v Divadelní ulici v Praze. V současné době se podrobně seznamuji se situací a jsem v kontaktu s Ministerstvem vnitra ČR a dalšími složkami integrovaného záchranného systému," uvedl v tiskovém prohlášení.

Budova, ve které došlo k výbuchu, je ve vlastnictví Řízení letového provozu, nikoli tedy Městské části Praha 1.

 

Právě se děje

Další zprávy