Boj o opencard: Pražská rada podala trestní oznámení

ČTK Lucie Stuchlíková ČTK, Lucie Stuchlíková
8. 4. 2013 16:00
Vedení Prahy se nelíbí postup policie a státního zástupce, věc prověří úřad Bradáčové

Praha - Obvinění pražští radní v čele s primátorem Bohuslavem Svobodou (ODS) podali k Nejvyššímu státnímu zastupitelství trestní oznámení na policii a státního zástupce, kteří mají na starosti kauzu Opencard.

S odvoláním na nejmenované zdroje z vedení Prahy to tvrdí ČTK. Primátor Svoboda informaci odmítl komentovat.

Radní podali oznámení kvůli podezření ze spáchání trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby. Domnívají se, že obvinění nebylo dostatečně podloženo.

Policie viní všechny radní kromě Aleksandry Udženiji z porušování povinností při správě cizího majetku.

Trestní oznámení navazuje na dvě stížnosti, které proti postupu policie radní poslali tento a minulý týden. Obrana vedení hlavního města tím nekončí, podle informací Aktuálně.cz se chystá ještě jedna stížnost.

První protest odeslali radní minulý pátek. "Stížnost jsme podali kvůli absenci popisu subjektivní stránky trestného činu. Všichni lidé jsou obviněni pro úmyslné trestné činy, ale u žádného není uvedeno, z čeho policie dovozuje, že to udělali úmyslně," řekl advokát Tomáš Sokol, který v případu zastupuje primátora Svobodu.

Představitelé Prahy trvají na tom, že k žádné škodě jejich jednáním nedošlo, natož pak úmyslně.

Podruhé si radní stěžovali na to, že je policie nenechá nahlédnout do spisu. To může policie nebo státní zastupitelství učinit ze závažných důvodů. K nim podle právníků magistrátu nedošlo a oprávněnost policejního postupu teď posoudí státní zástupkyně.

Jaké důvody policii k odmítnutí vedly, není jasné. Odmítnutí podle Sokola žádné vysvětlení neobsahuje a Útvar pro odhalování organizovaného zločinu se k němu odmítá vyjádřit.

Policie vznesla obvinění proti 15 lidem. Viní je z toho, že nevypsali výběrové řízení na podporu systému Opencard a zakázku zadali přímo firmě Haguess. Město se brání, že kvůli licenčním ujednáním požadované služby jiná firma poskytnout nemohla. Policie naopak v obvinění tvrdí, že vypsání tendru nic nebránilo.

 

Právě se děje

Další zprávy