Rittig žaluje Janečkův fond, sám svědčit nepřijel

Eliška Bártová Lucie Stuchlíková Eliška Bártová, Lucie Stuchlíková
4. 4. 2013 10:30
Rittig se domáhá ochrany osobnosti, fond ho spojuje s tunelováním DPP
Lobbista Ivo Rittig.
Lobbista Ivo Rittig. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pražský městský soud ve čtvrtek pokračuje v projednání žaloby, kterou podal lobbista Ivo Rittig na Nadační fond proti korupci Karla Janečka.

Jde o první stání, kde mají být vyslechnuti svědci.

Rittig nesouhlasí s tím, že ho fond spojuje s tunelováním dopravního podniku a dalšími kauzami, a domáhá se ochrany osobnosti.

Lobbista požaduje, aby občanská protikorupční instituce ze svých internetových stránek stáhla všechny dokumenty, které se k jeho jménu vážou.

Sám Rittig k soudu nedorazil. Jeho advokátka požádala soud, aby ho vyslechl prostřednictvím soudu v Monaku, kde trvale bydlí. To ale soudce Tomáš Novosad zamítl.

"Je naprosto nevhodné, aby byl vyslýchán jiným soudem. Je to věc složitá, která se nedá shrnout do několika otázek, které by se zaslaly do Monaka," uvedl soudce.

Rittigovi zašle několik termínů v letních měsících, a pokud lobbista do Česka nepřijede, soud věc projedná bez jeho svědectví. Kromě Rittiga nedorazil ani svědek Vladimír Lich, bývalý ředitel dopravního podniku.

Další předvolaní svědci figurují v kauze tisku jízdenek pro dopravní podnik. Předvoláni byli lidé, kteří figurují či figurovali ve firmě Neograph, která pro DPP tiskla jízdenky. Jde o Jana Janků a Vladimíra Sittu mladšího, který na podezřelé machinace upozornil.

Svědectví měl podat i Peter Kmeť, který zastupuje firmu Cokeville Assets. Ta uzavřela s Neographem zprostředkovatelskou smlouvu, díky níž dostávala z každého lístku provizi. Kmeť se ale z jednání omluvil kvůli rodinným problémům.

Peníze měly podle fondu skončit právě u Rittiga. Fond údajně disponuje důkazy o smlouvě mezi lobbistou a firmou Cokeville Assets, na základě které má firma Rittigovi vyplácet provize ve výši 160 000 eur (asi čtyři miliony korun) měsíčně a další procenta ze zisku.

Odpoledne by měl vypovídat také bývalý policista a advokát Václav Láska, který na zadání magistrátu zpracovával audit zakázek DPP, za Janečkův fond pak analytik a bývalý příslušník BIS Petr Soukenka.

"Své zdroje neprozradíme, i kdybychom měli platit pokuty," řekl Aktuálně.cz Soukenka.

Nestandardní hospodaření

Tyto dva svědky společně s Vladimírem Sittou nechal předvolat právník fondu Petr Kočí. "Ke stejným závěrům o zcela 'nestandardním hospodaření' DPP došly nezávisle i další osoby, a to na základě jiných podkladů než fond. Tyto osoby navrhujeme vyslechnout," uvedl Kočí.

Rittigovo jméno se objevuje i v další kauze Janečkova fondu. Údajně měl profitovat na nevýhodných zakázkách pražské nemocnice Na Homolce. Rittig teď požaduje, aby fond stáhl všechny zveřejněné materiály.

Případ Rittig není jediný problém, kterému Janečkův fond v poslední době čelí. Advokátní kancelář MSB Legal (dříve Šachta & Partners) předala soudu návrh na jeho zrušení. Právě tato advokátní kancelář podle fondu figurovala u některých podezřelých obchodů DPP. 

 

Právě se děje

Další zprávy