Právník obviněný kvůli DPP má známosti z StB

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
31. 3. 2013 17:40
Jednatel firmy Cross Point se zná například s Janem Janků z firmy Neograph
Foto: Dopravní podnik hlavního města Prahy

Praha - Manažer firmy Cross Point obviněný kvůli zakázce pro pražský dopravní podnik, má vazby na řadu dalších lidí a firem, jejichž kontrakty s DPP provázejí podezření.

Právníka Pavla Švarce policie obvinila na konci února kvůli zakázce na prodej jízdenek. Spolu s ním byl obviněn také exšéf Martin Dvořák, bývalý radní Radovan Šteiner a někdejšího zaměstnanec DPP Tomáš Petana.

Policie se domnívá, že Švarc si společně s Dvořákem dohodl podmínky výběrového řízení tak, aby vyřadil ostatní uchazeče. Do tendru se kromě Cross Pointu nikdo jiný nepřihlásil a firma tak zakázku získala i přesto, že nabídla o 57 milionů vyšší cenu a na práci si musela najmout subdodavatele.

Otazníky ale nebudí jen samotná zakázka, ale také osoba a podnikání Pavla Švarce.

Známosti z StB

Švarc v 80. letech působil u hlavní správy rozvědky Státní bezpečnosti s krycím názvem I. Správa SNB. Tam se seznámil s Janem Janků, který později figuroval ve společnosti Neograph.

"Ano, u I. Správy SNB jsem působil a od té doby znám pana Švarce," potvrdil pro Aktuálně.cz Janků. Spolu s nimi působil v rozvědce také Vladimír Sitta, který do roku 2011 seděl v představenstvu Neographu. Sám Švarc na otázky Aktuálně.cz nereagoval.

Firma Neograph pro dopravní podnik tiskla jízdenky. Z každé jízdenky pak odváděla 17 haléřů firmě Cokeville Assets na Panenských ostrovech, kterou zastupuje Peter Kmeť. I ten byl podle údajů Ústavu pro studium totalitních režimů v 80. letech ve stejném oddělení. A výčet lidí, kteří se u SNB potkali, tím nekončí. V záznamech se objevuje také jméno bývalého vedoucího oddělení zásobování DPP Petra Oumrta.

Všechny cesty vedou na Kypr

Společnost Cross Point vlastnila do roku 2008 firma Intras Consulting, ve které drží všechny akcie Pavel Švarc. Ten ale společnost odprodal firmě Countertop Limited, která sídlí v kyperském Limassolu.

Jak vyplývá z dokumentů v obchodním rejstříku, při prodeji kyperskou firmu zastupovala advokátní kancelář Šachta & Partners (dnes MSB Legal), která je spojená hned s několika smlouvami dopravního podniku, které provázejí pochybnosti. Právníci figurovali například u kontraktu na SMS jízdenky nebo tisk jízdenek.

Zakázku na prodej jízdenek dopravního podniku Cross point získal 29. února 2008, tady ještě v době, kdy šlo oficiálně o Švarcovu firmu. K prodeji do zahraničí došlo 26. března téhož roku.

Až do roku 2011 kyperský vlastník sídlil na adrese, kde se dali najít vlastníci firem spojených s Peterem Kmetěm nebo kanceláří Šachta & Partners. Jeden příklad za všechny - na adrese sídlí vlastník společnosti Keptorka, za kterou jedná právě Kmeť a do roku 2007 ji vlastnil pražský podnikatel Ivo Rittig.

Právě u Rittiga měly podle Nadačního fondu proti korupci Karla Janečka končit peníze vyváděné z dopravního podniku. Fond údajně disponuje důkazy o smlouvě mezi lobbistou a firmou Cokeville Assets, na základě které má firma Rittigovi vyplácet provize ve výši 160 000 eur (asi čtyři miliony korun) měsíčně a další procenta ze zisku.

Na totožné adrese lze nalézt i vlastníka společnosti Peskim, která pro dopravní podnik zajišťovala přípravu výběrových řízení a za niž ještě v roce 2012 jednala Jana Šádková. Žena zasedá ve společnosti Jurista, která je personálně propojená se Šachta & Partners.

Do roku 2012 také zasedala společně s Kmeťem v představenstvu společnosti Bitmedia, které DPP platí milionové licenční poplatky za obrazovky v metru.

Na kyperské adrese dále sídlí společnost Fidelico Limited, kterou advokáti na svém webu uvádějí jako svého oficiálního partnera.

Pavel Švarc je aktivní i v dalších společnostech. Jde například o firmu U Pilotů, ve které působí společně s Tomášem Jírou. Ten v roce 2005 odkoupil firmu Bailiff od Jana Janků a přestěhoval ji na adresu, kde sídlí řada se Švarcem spojených firem. Švarc také pro Bailiff zpracovává účetní uzávěrky.

Advokát také jedná za Provozní a servisní společnost Golf Club Praha a zasedá ve výkonné radě Golf Club Praha, která provozuje hřiště v Motole. Podle fotografií z turnajů konaných na hřišti si sem chodí zahrát například lobbista Ivo Rittig.

 

Právě se děje

Další zprávy