ODS kvůli nejasným náborům zrušila tři pražská sdružení

ČTK ČTK
28. 2. 2013 20:23
Rozhodnutí se týká oblastních sdružení v Praze 4, Praze 12 a na Praze-západ
Foto: Jan Langer

Praha - Výkonná rada ODS zrušila oblastní sdružení v Praze 4, Praze 12 a Praze-západ, důvodem je netransparentní nábor nových členů.

Premiér a předseda ODS Petr Nečas po jednání v Jihlavě řekl, že rada tak rozhodla na jeho návrh a v razantním postupu hodlá pokračovat. Zástupci všech tří zrušených oblastí nařčení odmítli a řekli, že se budou bránit.

Šéf ODS v Praze-západ, která je součástí středočeské ODS, nevylučuje v krajním případě ani soud.

Strana se drolí, krize pokračuje

Nečas uvedl, že spolu s oblastními sdruženími zaniknou desítky místních sdružení, která jsou jejich součástí. Nová vzniknou na základě důvěryhodných lidí, kteří prošli testem voleb, dodal.

Podle politologa Zdeňka Zbořila je čtvrteční krok ODS dalším důkazem toho, že se strana drolí a že její už rok trvající krize pokračuje.

Občanští demokraté nebudou podle Nečase dál tolerovat nedemokratické praktiky.

"Vylučujeme, aby se pokračovalo v tom, že například někde jsou uměle navyšovány počty členů, aby byli uměle členové převáděni jako žoldáci z jednoho místního sdružení do druhého, aby se účelově vstupovalo do místního sdružení pouze několik hodin před konáním místního sněmu," vyjmenovával praktiky, které se podle něj v ODS vyskytovaly.

Do vedoucích funkcí už podle něj nesmí být jmenování lidé s podivnou minulostí. Za nepřijatelné považuje to, aby na tyto praktiky dopláceli lidé, kteří mají podporu voličů a jsou dobrými komunálními či celostátními politiky.

ODS volala po kongresu

Už před jednáním rady se hovořilo o tom, že zrušení hrozí oblastnímu sdružení Praha-západ, a to právě kvůli údajným "černým duším".

Část členů ODS v Praze 4 si zase stěžovala na podivné okolnosti, které prý provázely nedávnou volbu předsedy místního sdružení v Nuslích. Předsedou byl začátkem února zvolen vlivný podnikatel Ondřej Palounek.

V Praze 12 je podle lidí z pražské ODS problém s nedávným sněmem, na kterém bylo zvoleno nové vedení oblastního sdružení. Z funkce byl odvolán dosavadní šéf rady senátor Tomáš Grulich, který přitom na podzim obhájil svůj mandát.

Na sněm prý byli podezřele nominováni delegáti.

Výkonná rada ODS se ve čtvrtek v Jihlavě sešla za situace, kdy ODS klesají preference a z některých krajů v minulých dnech zaznělo volání po předčasném kongresu ODS či alespoň po změně řádného podzimního kongresu na kongres volební.

Jiní občanští demokraté ale poukazují na to, že ODS v současnosti nemá kromě premiéra Petra Nečase jiného jasně vyprofilovaného a obecně přijímaného lídra s dostatečným morálním kreditem.

Vedení Prahy-západ se bude bránit

Vedení Prahy-západ nařčení z náboru "černých duší" odmítlo, hodlá se všemi prostředky bránit.

"V posledních minutách se na mě obrací desítky členů ODS, kteří jsou ve straně pět deset let i více a považují rozhodnutí výkonné rady za plivanec do jejich tváře," řekl předseda sdružení Petr Makovský.

Jde podle něj o krok zavánějící vnitrostranickým pučem.

Podobně hovoří i zástupci dvou dalších rušených oblastí. "Je to bezprecedentní krok předsedy strany ... Rozhodlo se šmahem bez toho, že by se k tomu mohl někdo vyjádřit," uvedl předseda ODS Praha 4 Pavel Caldr.

Také toto sdružení se hodlá bránit. Manažer oblastního sdružení ODS Praha 12 Eugen Satran uvedl, že pokud je někdo spojuje s účelovým nabíráním členů za situace, kdy má oblast méně členů než loni, "tak takový člověk se musel zbláznit".

Senátor Grulich podle něj ve vedení oblasti selhal. "Nebyl žádný účelový nábor, většina delegátů sněmu ho předtím volila, ale on pak na oblast zanevřel a neměl na ni čas a stejní lidé zvolili tento týden nové vedení," dodal Satran z Prahy 12.

Svoboda: Jsou tu lidé, kterých se musíme zbavit

Primátor a předseda pražské ODS Bohuslav Svoboda v České televizi uvedl, že ODS má ve svých řadách i lidi, kteří kvůli tomu, co dělali a dělají, nemají důvěru voličů.

"A to je problém, který musí ODS vyřešit a takovýchto lidí se zbavit," řekl. V této souvislosti zmínil jména podnikatelů Tomáše Hrdličky, Palounka a "reziduálně a historicky" to podle něj platí i pro Romana Janouška.

Podívejte se, jak to vypadalo na listopadovém sjezdu ODS:

"V politické straně mohou fungovat jenom lidé, kteří se k politice veřejně přihlásí, kteří se zodpovídají svým voličům a kteří pracují tak, aby naplnili to, proč byli zvoleni," uvedl.

Přimluvil se za změnu stanov, která by umožnila řešit "zásadní personální problémy".

Svoboda také v ČT poznamenal, že se lidé "v mnoha případech bojí hovořit, protože ten tlak má v sobě i varianty zastrašování". "Ale tak jako mluvím teďka já, tak musí začít mluvit všichni," dodal.

O ničem jsem nevěděl, tvrdí Šťastný

Nad čtvrtečním rozhodnutím Výkonné rady se podivil poslanec Boris Šťastný, někdejší předseda pražské ODS a Svobodův kritik.

"Regionální rada o této věci nikdy nejednala. Je to pro mě překvapením," uvedl Šťastný, který je z oblastního sdružení Praha 10. Nepamatuje se prý, že by někdy v ODS byla zrušena celá oblast "bez širší debaty v pražské regionu".

Nejbližší pražská regionální rada má podle něj být příští čtvrtek. "Nerozumím tomu, na základě jakého rozhodnutí byla tato věc řešena. Pokládám to za velmi nestandardní ve chvíli, kdy uvnitř regionu žádný návrh nezazněl," řekl.

Doufá prý, že nejde o "nástroj války uvnitř ODS za účelem získání mocenské převahy."

 

Právě se děje

Další zprávy