Slučování škol v Praze nebude, úředníci udělali chybu

Jakub Novák
13. 2. 2013 7:09
Kvůli nezvládnutí role šéfa školského odboru byl odvolán Jiří Pilař
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Změny v pražském školství se minimálně na nějaký čas zastaví, a to včetně plánovaného slučování některých středních škol.

"Veškeré kroky ke slučování jsou zastaveny, školy budou dál fungovat jako dosud," okomentoval to předseda klubu zastupitelů za TOP 09 Jiří Vávra.

Od sloučení Střední průmyslové školy elektrotechnické v ulici V Úžlabině na Praze 10 se Střední školou elektrotechniky a strojírenství Jesenická 1 magistrát podle Vávry dokonce definitivně ustoupí.

Šéf školského odboru Jiří Pilař, který "optimalizaci" pražských středních škol připravoval, byl po poledni ze své pozice odvolán.

Dokud nebude vybrán jeho nástupce, bude odbor řídit Radovan Košťál.

Ten zároveň připraví hloubkovou reorganizaci odboru, který ve své práci selhal do té míry, že byla málem zbytečně zrušena kvalitní škola, do které navíc město v posledních letech poslalo v rámci investic několik milionů.

Právě minulý týden byla slavnostně otevřena multimediální učebna za 750 tisíc korun, v druhé polovině prosince navíc radní škole schválili další investici.

"Podklady, které jsme pro optimalizaci pražského školství dostaly, byly nekvalitně zpracovány, zcela špatně zde byla připravena optimalizace gymnázia Evropská i střední školy V Úžlabině," konstatuje Vávra a dodává, že ředitel odboru, který si není schopný zajistit správné podklady, nemá na této pozici co dělat.

Podívejte se: Jak zachránit školu před zánikem

"Úžlabina je kvalitní školou, která je dobře vybavená, má dobré pedagogy a jejíž absolventi nemají problémy s nezaměstnaností," pokračuje Vávra s tím, že jsou v Praze namísto toho nesystémově podporovány jiné školy, které mají žádané obory kvůli "honu na žáky" spíše "jako přívěšek".

Vzhledem k nekvalitním zdrojům, ze kterých dřívější rozhodnutí vycházely, připraví zástupci TOP 09, pod jejíž gesci pražské školství spadá, zhruba do měsíce první předělaný návrh optimalizace; zároveň s největší pravděpodobností dojde také ke změnám v Dlouhodobém záměru vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy hl. m. Prahy 2012 - 2016.

Úžlabina zachráněna, Svatoslavova nikoliv

Zatímco pedagogové i žáci školy V Úžlabině si mohou definitivně oddechnout (podle Vávry by se škola prý mohla dokonce stát jednou z páteřních pražských škol), jiná je situace Obchodní akademie ve Svatoslavově ulici na Praze 4.

"Zde je jiný problém, kdy je škola pronajata od Prahy 4 za nepřijatelný nájem," podotýká Vávra.

Podle něj magistrát - také vzhledem k předraženým energiím - na škole ročně prodělává kolem sedmi milionů korun. Pokud tak vedení Městské části Praha 4 nezmění celkový přístup v této oblasti, mohla by se otázka sloučení této školy s Obchodní akademií Hovorčovická dostat podle Vávry už za půl roku či za rok znovu na pořad dne.

Jaké by měly být další kroky magistrátu? Je vyvození personální odpovědnosti úředníků, kteří málem pohřbili školu V Úžlabinách, dostatečná? Diskutujte na mé facebookové stránce!

 

Právě se děje

Další zprávy