Praha 4 vyhazuje hospic, pacienti v něm žijí moc dlouho

ČTK ČTK
11. 2. 2013 17:32
Z hospice se stala LDN, lidé tam pobývají více než rok, zdůvodňuje postup radnice
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Jan Langer

Praha - Radnice Prahy 4 dala výpověď občanskému sdružení, které v Malovické ulici provozuje hospic pro nevyléčitelné nemocné.

Své rozhodnutí přitom zdůvodňuje poněkud svérázně - někteří klienti totiž v hospici pobývají i více než rok. To je údajně porušení smlouvy.

"Hospic se začal přetvářet spíše na léčebnu dlouhodobě nemocných," uvedla místostarostka Ivana Staňková (ODS).

"Že máme některé nemocné pacienty dlouho? A co s nimi máme dělat? Na to nemám slov," ohradila se ředitelka hospice Hana Šrámková.

Ředitelka dodává, že pojišťovna ani magistrát žádná pochybení v jejich činnosti nezaznamenaly. Výpověď prý bude respektovat, i nadále bude sdružení provozovat hospic v Bohnicích.

Místostarostka si stěžuje také na to, že komunikace s vedením byla složitá a městská část nemohla kontrolovat činnost sdružení. Provoz zařízení by podle Staňkové mělo převzít občanské sdružení, které vznikne a v kterém bude mít svou účast příspěvková organizace Prahy 4. Převzít by mohlo i současné zaměstnance.

Radnice původně chtěla hospic vystěhovat během dvou měsíců. Sdružení Hospic Štrasburk se kvůli tomu obrátilo na soud s žádostí o předběžné opatření. "Museli bychom zaměstnance propustit a vystěhovat pacienty na ulici," řekla Šrámková.

Soud podle ní hospici vyhověl a platnost výpovědi odložil. Městská část následně v lednu dala hospici novou výpověď, tentokrát s roční výpovědní lhůtou, kterou umožňuje platná smlouva s provozovatelem. Obě strany nyní doufají, že se na ukončení smlouvy a převzetí zařízení v příštích měsících dohodnou.

Hospic v Malovické ulici byl otevřen na podzim 2010, nabízí 30 lůžek pro nevyléčitelně nemocné. Je druhým zařízením tohoto druhu v Praze. Za jeho vybudování dala Praha 4 více než 75 milionů korun.

Praha by potřebovala více lůžek, využívá proto i hospice v Čerčanech či Litoměřicích. Terénní hospicovou péči poskytuje sdružení Cesta domů. Hospiců je v Česku nedostatek.

 

Právě se děje

Další zprávy