Zastavět přírodní památku? Radnice kývla developerům

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
10. 2. 2013 16:30
Starosta Prahy 13 podpořil stavby u Prokopského údolí, výměnou má dostat silnici
Prokopské údolí.
Prokopské údolí. | Foto: Jan Langer

Praha - Starosta Prahy 13 David Vodrážka podporuje developera, který chce stavět těsně na hranici přírodní památky Prokopské údolí.

Společnost Central Group si pozemek koupila jako nezastavitelný, již před lety ale zažádala o změnu na stavební parcelu.

Díky ní by firma mohla vydělat desítky milionů korun. Společnost zatím odmítá říci, co by chtěla na pozemku stavět. Vše prý rozhodne až po změně územního plánu.

Proti plánu změnit zeleň na staveniště se postavila Strana zelených. "Je to ukázkový příklad toho, jak se Praha v posledních dvaceti letech rozvíjí - developeři spekulativně nakupují a místní politici jim jdou v jejich záměrech na ruku," uvedla Zuzana Drhová, zastupitelka Prahy 13.

Městská část vydala kladné stanovisko k záměru investora již v roce 2004. Vodrážka, který radnici vedl již tehdy, pro Aktuálně.cz řekl, že si za tímto rozhodnutím stále stojí.

O změně nyní začal rozhodovat magistrát, který ale s největší pravděpodobností žádosti investora nevyhoví. Podle informací Aktuálně.cz změnu odmítl jak odbor životního prostředí, tak útvar rozvoje města.

Podle Ondřeje Boháče, který na magistrátu radí náměstkovi Tomáši Hudečkovi v oblasti územního plánování, by taková změna byla navíc v rozporu se zákonem.

V něm se uvádí, že "další zastavitelné plochy lze změnou územního plánu vymezit pouze na základě prokázání nemožnosti využít již vymezené zastavitelné plochy a potřeby vymezení nových zastavitelných ploch."

Zeleň za silnici

Jediný, kdo zůstává na straně developera, je tak městská část. "Jako podmínku jsme stanovili, že investor postaví plnohodnotnou komunikaci, která zajistí spojení se školkou a školou. My na silnici nemáme peníze," vysvětluje svůj postoj Vodrážka.

Vyplatí se podle něj kvůli kousku silnice stavět vedle vzácné přírodní památky? "Já si za tím stojím i dnes. Je tam více přínosů než negativ. V lokalitě se nic nezměnilo, doprava tam spíš zhoustla a silnice je ještě důležitější," trvá na svém Vodrážka, který při posledních regionálních volbách ve svém programu sliboval více zeleně pro Pražany.

Právě podmínka s výstavbou silnice se Straně zelených zdá podezřelá. Mají obavy, že jde pouze o první krok a další výstavba v lokalitě by mohla následovat.

"Silnicí se jen otevře prostor k další výstavbě. Podporovat tuto změnu znamená otevírat již zatížené území další urbanizaci," myslí si Drhová.

V sousedství pozemku Central Group zůstává ještě několik dalších nezastavěných pozemků. Některé z nich vlastní lidé, kteří se věnují výstavbě nebo obchodu s nemovitostmi.

Developeři mají na změně územního plánu eminentní zájem. Pokud by ho dosáhli, mohli by vydělat desítky milionů korun. Zemědělská půda přijde na stokoruny za metr čtvereční, stavební parcely se v Praze 13 podle Českého statistického úřadu prodávají zhruba za 5000 korun.

Teoreticky by tak hodnota pozemku velkého 17 482 metrů čtverečních mohla vzrůst až o 87 milionů. "Není přitom důvod společnosti Central Group, která změnu navrhuje, ustupovat. Území si pořídila jako nezastavitelné pouze s vidinou toho, že se jí podaří prosadit změnu územního plánu," myslí si Drhová.

Společnost Central Group nechce cenu, za kterou pozemek získala, komentovat. "Cenu nedokážeme vyčíslit, protože byl pozemek kupován v dražbě společně s pozemky pro již realizovanou výstavbu rodinných domů," tvrdí obchodní ředitel společností Jiří Vajner.

Sponzorské dary

O Central Group se mezi magistrátními úředníky mluví jako o společnosti, která v Praze skupuje pozemky a poté lobbuje za změnu územního plánu tak, aby zhodnotila svou investici. Praze 13 nabídla výstavbu silnice, Praze 7 loni současně s úpravou územního plánu poslala třímilionový sponzorský dar.

Dary ale podle Vajnera nijak nesouvisí se vstřícným přístupem radnic. Jde prý o standard společnosti, která chce přispět do rozpočtu městské části, kde staví. "Finanční dar pro městskou část Prahu 13 zatím není relevantní, jakékoliv spekulace o částce či jiných podrobnostech jsou předčasné," dodal Vajner.

Starosta David Vodrážka investora podporuje. Central Group zaplatí silnici.
Starosta David Vodrážka investora podporuje. Central Group zaplatí silnici. | Foto: Ludvík Hradilek

Central Group v Praze 13 loni dokončila dva velké projekty - těsně u Prokopského údolí vyrostly dva věžáky o 21 nadzemních patrech. Nedaleko stojí nová rezidence Nad Dalejským údolím.

Zelení požadovali, aby zastupitelstvo minulou středu vydalo nové, zamítavé stanovisko. Neměli na to ale dostatek hlasů. Vedení městské části místo toho poslalo stanovisko do kolečka posuzování v různých komisích, což bude nějakou dobu trvat.

"Jde tu o čas. Dá se očekávat, že magistrát brzy rozhodne, proto by se k tomu mělo vyjádřit již následující zastupitelstvo," myslí si Drhová.

 

Právě se děje

Další zprávy