Stánky z centra Prahy stále nezmizely, hrozí žaloba

ČTK ČTK
6. 1. 2013 19:09
Stánky z Václavkého náměstí by měly zmizet do půlnoci, město je jinak chce žalovat
Kiosek na Václavkém náměstí.
Kiosek na Václavkém náměstí. | Foto: ČTK

Praha - Stánky na Václavském náměstí, kterým dal pražský magistrát ke konci roku výpověď, ani v neděli odpoledne nezmizely.

Magistrát přitom majitelům nařídil, aby stánky odvezli do konce týdne, tedy nedělní půlnoci. Jejich majitelé se podle úřadu nyní vystavují riziku žaloby.

Většina stánků s občerstvením a tiskem byla v neděli odpoledne zavřená. Jejich majitelé už v minulých dnech vyklidili zboží a prosklené výlohy zatemnili tapetami.

Minimálně dva stánky s občerstvením ale ještě v neděli prodávaly zboží. Prodavačky ve stáncích řekly, že sice vědí, že jsou od Nového roku zrušené, ale že o stěhování nic neví.

Pokud majitelé stánky do dnešní půlnoci neodklidí, vystavují se podle mluvčí pražského magistrátu Terezy Králové riziku žaloby. Králová řekla, že město je připraveno věc řešit soudní cestou.

Podívejte se, jak se Praha měnila s dobou:

Jeden z majitelů Milan Janeček opakovaně trvá na tom, že stánky nemůže odstranit kvůli konání vánočních trhů. "Nedostaneme se tam s těžkou technikou," zopakoval o víkendu Janeček. Víc záležitost nechtěl komentovat.

Z náměstí mají zmizet téměř všechny stánky

Diskuse kolem stánků na Václavském náměstí se vede už několik měsíců. Původně měly zmizet všechny kromě jednoho. Podle poslední dohody ale zůstanou dva stánky s občerstvením, z toho jeden do poloviny roku, druhý do konce roku.

Zatím nebude ukončen provoz jednoho stánku s tiskem a jednoho s květinami. Navíc zůstanou i další dvě prodejní místa s novinami, které jsou ale součástí městského mobiliáře, a dále prodejce turistických jízdenek.

Ještě letos chce hlavní město na horní část náměstí umístit prosklené kiosky ve tvaru lodě z dílny Cigler Marani Architects. Zatím není jasné, kdy se tak stane. Podle Králové se v současné době připravuje zadávací dokumentace k výběrovému řízení na zhotovitele a provozovatele.

 

Právě se děje

Další zprávy