Pražský ohňostroj zabíjel labutě, padaly mezi diváky

ČTK ČTK
3. 1. 2013 18:25
Upozornil na to Český svaz ochránců přírody
Ohňostroj v Praze byl odpalován z míst, kde jsou vodní ptáci, zlobí se ochránci přírody.
Ohňostroj v Praze byl odpalován z míst, kde jsou vodní ptáci, zlobí se ochránci přírody. | Foto: ČTK

Praha - Novoroční ohňostroj v Praze si vyžádal oběti mezi vodním ptactvem. Na Mánesův most, nedaleko místa, kde se ohňostroj z Vltavy odpaloval, spadly mezi diváky tři zraněné labutě. Jedna zemřela na místě, jedna pravděpodobně utonula poté, co jí policista zraněnou hodil do vody. Třetí s těžkým zraněním skončila v záchranné stanici v Jinonicích.

Informoval o tom Petr Stýblo z Českého svazu ochránců přírody, který podává podnět České inspekci životního prostředí na porušení zákona na ochranu přírody a krajiny.

"Bylo absurdní, že se střílelo přímo od Střeleckého ostrova, kde každou noc přespávají stovky vodních ptáků. Mohlo se odpalovat třeba z Letné nebo Petřína, i když i tam by to zvířata rušilo," řekl ČTK Stýblo. Ohňostroje způsobují každoročně smrt stovkám, možná i tisícům ptáků, dodal.

Ptáky vyplaší a zmatou výstřely z raket i pyrotechnické efekty. "Ztrácejí orientaci, ve tmě hůř vidí. Labuť je neohrabaný letec, naráží do nejrůznějších překážek, velmi často do drátů tramvajového vedení," uvedl ochránce. To se stalo i na Nový rok na Mánesově mostě. "Zakrvácené a popálené labutě spadly přímo mezi diváky ohňostroje. Neměly šanci přežít," uvedl Stýblo.

V Praze zimuje kolem pěti až sedmi stovek labutí. Podle Lukáše Viktory z České společnosti ornitologické, která provádí pravidelná měsíční sčítání ptactva, je letos labutí v metropoli více než v minulých letech. "Moc nevíme proč. Asi se hnuli mladší ptáci z jiných zemí. Podle kroužkování víme, že i naše labutě létají zimovat až k Baltu," řekl ČTK Viktora. Během letošní zimy už společnost řešila nejméně tři případy kolizí labutí s trolejemi. Ptákům ale škodí i přikrmování od lidí nebo znečištění řeky.

 

Právě se děje

Další zprávy