Developer může stavět na Smíchově, dostal výjimku

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
16. 1. 2013 17:10
V oblasti platila stavební uzávěra, investor tam chce zbudovat sedmipatrové domy
Projekt Na Valentince.
Projekt Na Valentince. | Foto: Qarta Architektura s. r. o.

Praha - Developeři se chystají v památkové zóně na Smíchově postavit administrativní centrum a bytový dům. V celém území platí stavební uzávěra, magistrát ale v prosinci investorovi na jeho žádost udělil výjimku.

Dvě budovy s celkovou podlažní plochou kolem 23 tisíc metrů čtverečních mají vyrůst v ulici Na Valentince na místě bývalé vozovny.

Bytový dům bude mít osm nadzemních a 3 podzemní podlaží. Administrativní centrum má mít 7 pater nad a 2 pod zemí, v jeho podstavě má být zachován obvod vozovny.

Poté, co developer - firma Nightingale property - získal výjimku ze stavební uzávěry, může si požádat o územní rozhodnutí a následně o stavební povolení. Společnost zatím nechce říci, kdy začne stavět a kolik hodlá do budov investovat.

Původně měly být obě budovy o podlaží vyšší. To ale kritizoval Sbor expertů pro památkovou péči, investor poté obě budovy snížil tak, aby nepřevyšovaly okolní zástavbu.

Na výšku stavby upozorňuje také občanské sdružení AutoMat. "Na Smíchově je výška velmi citlivá. Je to území v blízkosti řeky, kde je třeba dbát na to, aby stavby nenarušily pohledy na město," uvedl Martin Skalský ze sdružení.

Jak se měnila Praha, podívejte se:

Pozemek leží v takzvaném velkém rozvojovém území se stavební uzávěrou, které vyhlašuje město v případě, že chce rozvoj dané lokality koncepčně naplánovat. Na pozemcích se nesmí stavět do té doby, než bude zpracována studie nebo regulační plán.

V případě území Smíchov-jih se vedou spory především o jeho jižní cíp, kde se nachází Smíchovské nádraží. Severní část, do které spadá ulice Na Valentince, se dostala do uzávěry kvůli plánům na přestavbu železničního mostu a tunelu Mrázovka.

Tunel je již dokončen, plány s železničním mostem jsou v tuto chvíli u ledu, a oblast tak podle magistrátu uzávěru už nepotřebuje.

"Je na to studie. Tato část velkého rozvojového území je již stabilizovaná. Nadále tam netrvá veřejný zájem a uzávěru je možné zrušit," uvedl poradce pro územní plánování Ondřej Boháč.

Spory o stavební uzávěry

Zákaz staveb navíc trvá již od roku 1999. Město se už kvůli dlouhotrvajícím uzávěrám dostalo do potíží. V březnu minulého roku Nejvyšší správní soud (NSS) zrušil stavební uzávěru v takzvaném velkém rozvojovém území Letňany-Kbely na severovýchodě Prahy.

Uzávěra tam v době rozsudku trvala 12 let, aniž by město připravilo podrobnější územně plánovací dokumentaci, kvůli které uzávěru stanovilo. Soud označil jednání města za "naprostou nečinnost při uskutečňování účelu, pro který byla uzávěra vyhlášena" a délku uzávěry za "nepřiměřenou".

Soudní spor Praze hrozí i v případě uzávěry v oblasti Bubny - Zátory. Společnost Orco, která v daném území vlastní pozemky, chystá žalobu. I tato uzávěra totiž trvá několik let, aniž by město vypracovalo rozvojové řešení dané oblasti.

 

Právě se děje

Další zprávy