Jak slaví Praha? Petardy pod nohama, v ruce trdelník

ČTK ČTK
31. 12. 2012 21:30
Lidé v centru hlavního města oslavují konec roku a příchod nového
Stánky s občerstvením na pražském Václavském náměstí byly 31. prosince od časného rána otevřeny. Magistrát ale letos všem obchodníkům vypověděl smlouvy. Stánky by měly kolem Nového roku zmizet. Magistrát pak hodlá na horní část náměstí nainstalovat prosklené kiosky ve tvaru lodě z dílny Cigler Marani Architects.
Stánky s občerstvením na pražském Václavském náměstí byly 31. prosince od časného rána otevřeny. Magistrát ale letos všem obchodníkům vypověděl smlouvy. Stánky by měly kolem Nového roku zmizet. Magistrát pak hodlá na horní část náměstí nainstalovat prosklené kiosky ve tvaru lodě z dílny Cigler Marani Architects. | Foto: ČTK

Praha - V ulicích Prahy v pondělí lidé oslavovali poslední den v roce. Na Václavském náměstí, které bylo uzavřeno pro automobilovou dopravu, v podvečer korzovaly skupinky přátel a rodiny s dětmi. Někteří cestou upíjeli z kelímků teplý čaj nebo kávu. U stánků si lidé kupovali klobásy či svařené víno.

Nedaleké Staroměstské náměstí se zaplnilo lidmi, kteří se přišli podívat na organizované silvestrovské oslavy s vystoupeními umělců. Na odbyt tu šly tradiční trdelníky i pečené kaštany.

Už odpoledne bylo v centru metropole mnoho zahraničních turistů, kteří do Prahy přiletěli oslavit konec starého roku a příchod nového. Několikahodinové oslavy začaly na Staroměstském náměstí za účasti stovek diváků již ve 14:30 dětským Silvestrem. Pro malé hosty byly připraveny dárky, písničky i zábavné scénky. Děti zhlédly také loutkovou pohádku.

Podívejte se na příchod roku 2013 ve světě:

S postupem času náměstí plnilo stále více dospělých. Centrem města plynulo množství lidí, někteří z nich již v družné náladě. Hlavně zahraniční turisté nakukovali do obchodů i prodejen luxusního zboží a zastavovali se u stánků. "Já vím, že tady budeme furt, i po půlnoci," řekla ČTK jedna z prodavaček ze stánku na Václavském náměstí. Takřka po celý den se ve městě ozývaly výbuchy silvestrovských petard.

Na bezpečnost v prostoru Staroměstského i nedalekého Václavského náměstí dohlížely stovky příslušníků státní i městské policie. V obou lokalitách byly také připraveny vozy záchranné služby a hasiči.

Stánky na "Staromáku" mají být otevřeny do 22:00 hodin, větší občerstvení pak mohou návštěvníci navštívit do půl jedné v noci. Pořadatelé upozorňovali, že nebudou prodávat žádné tekutiny ve skle ani rachejtle či petardy. V prostoru trhů platí nadále zákaz prodeje grogu a punče.

 

Právě se děje

Další zprávy