Lidé se bouří proti centru Martina Romana, oprava vázne

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
19. 11. 2012 14:35
Občanská sdružení Prahy 13 chtějí zastavit přestavbu obchodního centra Lužiny
Obchodní centrum Lužiny.
Obchodní centrum Lužiny. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Přestavba obchodního centra Lužiny, do kterého investují desítky milionů bývalý šéf ČEZ Martin Roman s manželkou, se komplikuje. Postavila se proti ní občanská sdružení v Praze 13.

Napadla především způsob, jak firma OC Lužiny z poloviny patřící Romanovým získala povolení ke stavbě. Najala si totiž autorizovaného inspektora, díky němuž se mohla vyhnout standardnímu stavebnímu řízení. Občanská sdružení se nyní povolení stavby pokoušejí napadnout u stavebního úřadu.

"Nepochybně to udělali proto, aby nebyli dotčeni konfrontací s veřejností," říká si Petr Kučera ze Spolku občanských sdružení Jihozápadního Města.

Společnost Lenky Romanové využila služby inspektora Milana Teigisera, který byl v minulých letech ve stejné roli u dalších staveb, které vzbudily veřejnou nevoli. A například  stavbu Bauhausu v Ivanovicích, kterou Teisiger zpracovával, dodatečně zakázal soud. Milan Teisiger byl také autorizovaným inspektorem mrakodrapů na Pankráci.

Ministerstvo pro místní rozvoj loni při rozsáhlé kontrole zjistilo vadný postup u řady případů, kdy si investor institut autorizovaného inspektora zvolil. Nejčastěji inspektoři chybují v tom, že ignorují připomínky občanů nebo nerespektují územní plán.

Podle občanských sdružení v Praze 13 ani přes povolení inspektora právo stavět nevzniklo a odvolávají se na rozhodnutí Nejvyššího správního soudu. Ten konstatoval, že tato forma zkráceného řízení byla zavedena proto, aby se odlehčilo stavebním úřadům od bezrozporných případů.

Sdružení uvádějí, že podala proti stavbě na Lužinách několik námitek a investor je řádně nevypořádal.

"Využití autorizovaného inspektora nám umožňuje zákon a podstatně to zrychluje celý proces, z tohoto důvodu jsme si ho vybrali. Se všemi připomínkami všech zúčastněných osob jsme se vypořádali, jak je dáno stavebním zákonem," oponuje jednatelka firmy Petra Jandošová.

Teigiser na otázky Aktuálně.cz odmítl odpovědět. "Dojděte si na stavební úřad," řekl pouze.

Jak vypadá OC Lužiny? Podívejte se:

S opravami centra se mělo začít už v červenci. Jediná změna, která ale zatím nastala, je ta, že se musely vystěhovat veřejné služby.

"Obyvatelé dosud mohli procházet do sídliště průchodem mezi obchodním střediskem, kde byla také městská knihovna a pošta. Obě jsou již zrušeny bez náhrady. Obchodní středisko sice údržbu potřebuje, ale stavbou se veřejný průchod zahradí a obyvatelé a školáci budou moci procházet pouze přes parkoviště," dodal Kučera.

Dále poukazuje na to, že investor neplánuje za své peníze vybudovat parkoviště a hodlá "parazitovat" na již nyní nedostatkových místech pro obyvatele. Obavy panují také z azbestu, který by se mohl uvolňovat při demolici stavby.

Otevřeme příští rok, slibuje firma Romanových

Společnost OC Lužiny slibuje, že se stavbou začne již brzy. Zpoždění prý způsobilo jednání s původními architekty objektu, kteří požadovali změny v návrhu.

"Rekonstrukce centra začne koncem letošního roku. Otevření plánujeme na konec října příštího roku. Právě změny projektu nám umožnily zjednodušení celé rekonstrukce, tudíž i zrychlení jejího trvání," uvedla Jandošová s tím, že s veřejnými službami o návratu do opravené budovy jednají.

 

Právě se děje

Další zprávy