Inventura: V Obecním domě chybí majetek za 2,3 milionu

ČTK ČTK
14. 11. 2012 14:22
Bývalý ředitel Tomáš Vacek výsledky kontrol zpochybňuje

Praha - V Obecním domě v Praze chybí majetek za 2,3 milionu korun. Další majetek v pořizovací hodnotě 32,08 milionu korun je evidován tak špatně, že se jej dosud nepodařilo dohledat.

Vyplývá to ze dvou inventur, jejichž výsledky ve středu novinářům představil ředitel Obecního domu a předseda představenstva Vlastimil Ježek.

Bývalý ředitel Tomáš Vacek výsledky kontrol zpochybňuje.

Podle Ježka v Obecním domě chybí například chladicí zařízení, mobilní telefony, monitory, počítače, televizory, DVD přehrávač, mikrovlnná trouba, nábytek, osvětlení a dekorace.

Mezi ztracenými předměty podle Ježka zřejmě není nic z historického vybavení této secesní památky.

U další skupiny majetku nedokázali kontroloři rozlišit, za co byly peníze utraceny.

"Od začátku je zjevné, že minulé vedení si s řádnou evidencí příliš hlavu nelámalo. Objevili jsme majetek, který vůbec nemá evidenční čísla, a překvapivě spousty předmětů, kterým byla dokonce přidělena shodná čísla, jsme nenašli vůbec," popsal Ježek, který do vedení ztrátové firmy nastoupil letos v březnu.

Vedení Obecního domu zvažuje právní důsledky, které by měly být namířeny proti bývalému vedení firmy, bývalým členům představenstva a zřejmě i proti některých dodavatelským firmám.

Ježek ale ve středu nechtěl říci, zda Obecní dům podá trestní oznámení.

Schází jen zdravý rozum

Exředitel Vacek výsledky inventur zpochybňuje, podle něj hospodaření Obecního domu v minulých letech kontroloval nezávislý auditor a žádné pochybení nenašel.

Řekl, že ještě po svém odchodu v březnu letošního roku docházel do firmy a všechny náležitosti současnému vedení předával.

"Když jsem odcházel, bylo na účtech společnosti kolem 45 milionů korun. Jediné, co může po mém odchodu scházet, je zdravý rozum," řekl Vacek.

Vacek z Obecního domu odešel na začátku března těsně před tím, než dozorčí rada odvolala dosavadní členy představenstva. Díky tomu měl nárok na konkurenční doložku, která mu zajišťovala odstupné ve výši 12 měsíčních platů.

Podle Ježka se tak ale stalo až v době, kdy město změnilo stanovy společnosti, a výpověď musela být stvrzena jiným způsobem. Obecní dům se proto s Vackem kvůli výpovědi a "zlatému padáku" soudí.

"Smlouvu jsem zdědil po svém předchůdci," řekl Vacek s tím, že jeho měsíční plat v té době činil asi 70.000 korun. Podle Ježka dnes takovou konkurenční doložku nemá nikdo z vedení společnosti ani nikdo z orgánů firmy.

Nevýhodné smlouvy vypověděli

Současné vedení Obecního domu už dříve uvedlo, že změnilo nebo vypovědělo 22 z celkem 25 nevýhodných smluv. Další dvě skončí v závěru letošního roku a u jedné byly změněny parametry tak, aby byl kontrakt pro Obecní dům výhodnější.

Například za ekonomický software Obecní dům dříve platil 93.000 korun měsíčně, nyní 2000 korun. Za účetní a daňové služby to bylo dříve 122.500 korun měsíčně, nyní podle Ježka 40.000 korun.

"Ročně bychom měli ušetřit asi deset milionů korun," řekl Ježek.

Vlastníkem společnosti Obecní dům je hlavní město Praha. Firma, která má roční rozpočet zhruba ve výši 140 milionů korun, spravuje secesní budovu Obecního domu a pořádá kulturní a vzdělávací akce.

 

Právě se děje

Další zprávy