Boj o prostitutky v centru Prahy končí žalobou na město

ČTK ČTK
31. 10. 2012 14:42
Praha 1 chce žalovat magistrát za rozhodnutí, že vyklizení nevěstince bylo protizákonné
Nevěstinec v pražské ulici Ve Smečkách.
Nevěstinec v pražské ulici Ve Smečkách. | Foto: MČ Praha 1

Praha - Praha 1 chce žalovat magistrát za jeho rozhodnutí, že vyklizení budovy nevěstince v ulici Ve Smečkách bylo protizákonné.

Podle starosty první městské části Oldřicha Lomeckého (TOP 09) rozhodl stavební úřad Prahy 1 v souladu se zákonem, když nechal dům v květnu vyklidit.

Praha 1 si zadala právní analýzu postupu magistrátu a v nejbližších dnech se obrátí na soud, dodal.

"Městská část Praha 1 v žádném případě nepochybila. Rozhodnutí o tom, že objekt byl uzavřen, je v souladu se zákonem. Účelové rozhodnutí magistrátu napadneme, jediná možnost je žaloba k nezávislému soudu," řekl Lomecký. Podklady soudu odevzdají do týdne.

Magistrát v reakci na to uvedl, že Praha 1 se proti výsledku odvolacího správního řízení může odvolat. "Praha 1 postupuje v rámci svých práv. Podání neznáme, nemůžeme se k němu tedy vyjadřovat," sdělilo tiskové oddělení magistrátu.

Letos v květnu nařídil stavební úřad Prahy 1 vyklizení budovy, protože vlastník objektu ve stanoveném termínu nedal potřebné dokumenty ke stavbě.

Vyklizení bylo protizákonné

Nájemce objektu společnost Chilicake, která ale není vlastníkem domu, se proti rozhodnutí stavebního úřadu Prahy 1 odvolal na magistrát, který minulý týden rozhodl, že vyklizení nevěstince bylo protizákonné.

"Žaloba je jediná cesta, jak se domůžeme toho, že se nám tam neotevře další veřejný dům, že se nám tam nebudou vystavovat prostitutky v otevřených výlohách," uvedl Lomecký.

"Provozovatelé mají plné právo nás také žalovat. Ale jsme přesvědčeni, že právo je na naší straně," dodal.

V Česku neexistuje zákon o regulaci prostituce. Praha návrh zákona nyní připravuje. K pražským zastupitelům by se mohl dostat ještě letos. Poté by jej ale ještě musel schválit Parlament a podepsat prezident.

 

Právě se děje

Další zprávy