Zákaz vjezdu? Nevadí, Praha tam posílá načerno autobusy

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
30. 10. 2012 14:14
Do Atletické nesmí těžké vozy, hrozí propad silnice. Ropid tudy vede 2 linky
Ulice Atletická těžkou dopravu nevydrží. Přesto tudy denně projede 269 autobusů.
Ulice Atletická těžkou dopravu nevydrží. Přesto tudy denně projede 269 autobusů. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Po dvou měsících, kdy v Praze platí nové jízdní řády, vyplul na povrch další problém. Po změně na Strahově jezdí dvě linky ulicí Atletickou, ačkoli tam mají zákaz vjezdu.

Podle vlastníka silnice, kterým je Technická správa komunikací (TSK), a občanů hrozí kvůli provozu MHD v místě propad vozovky a sesuv okolního území.

Pokud by k tomu došlo, ohrozilo by to tři budovy zapsané do seznamu nemovitých kulturních památek Prahy - usedlosti Hybšmanka a Kneislovka.

Od září zde denně projede celkem 269 autobusů, z toho 137 kloubových. "Na takovou zátěž silnice není stavěná, hrozí tam poškození komunikace a občané si stěžují," uvedl mluvčí TSK Tomáš Mrázek.

Autobusy v Atletické jezdí už dva měsíce načerno. Do ulice totiž nesmí automobily nad 3,5 tuny. Výjimku má pouze dopravní obsluha a zásobování, do kterých ale MHD nespadá. V několika minulých dnech se na popud Ropidu v ulici objevila výjimka i pro MHD, byla už ale odstraněna.

TSK požaduje okamžitou změnu jízdních řádů tak, aby autobusy v ulici přestaly jezdit. Podle informací Aktuálně.cz TSK zvažuje i to, že by po Ropidu požadovalo kompenzaci.

Ropid se hájí tím, že magistrátní odbor dopravy jim linku v této ulici povolil. "Máme potvrzeno, že tam smíme jezdit. Už nemusíme dále zvažovat, jestli je komunikace způsobilá," uvedl Filip Drápal z Ropidu.

Povolení linky od magistrátu nicméně neruší platnost dopravních značek, autobusy tam tedy jezdily v rozporu s předpisy. Dopravní odbor magistrátu odmítl komentovat, proč povolil autobusům provoz v zákazu vjezdu a navíc na silnici, která k tomu není stavěná.

Vše ukazuje na nedostatečnou přípravu změn a průzkum v terénu. Roli může hrát i fakt, že návrh nových jízdních řádů se do poslední chvíle tajil před městskými částmi i občany, kteří by na podobné chyby mohli upozornit.

Dopravu na Praze 6 přijel zkontrolovat primátor Bohuslav Svoboda:

Ropid se pokusil vyjednat výjimku i pro autobusy a dodatková tabulka několik minulých dní skutečně v Atletické visela. "Že tam chybí výjimka pro MHD, jsme zjistili až dodatečně a požádali jsme o doplnění značení," konstatoval Drápal.

"Doplňková tabulka pro výjimku vjezdu vozidel MHD již je. Nechal ji tam dát odbor dopravy Úřadu Městské části Praha 6," uvedl dopravní odbor magistrátu.

Praha 6 skutečně vydala souhlas se změnou dopravního značení, po dohodě s vlastníkem TSK ale byla doplňující tabulka během pondělí odstraněna. Autobusy zde tedy znovu jezdí načerno.

Usedlost Hybšmanka je na seznamu kulturních památek.
Usedlost Hybšmanka je na seznamu kulturních památek. | Foto: MHM

Samotná dodatková značka je nicméně pouze zástupný problém. I kdyby autobusy jezdily legálně, silnice zátěž neunese. Obyvatelé se obávají, že by sesuvy půdy v okolí mohly poškodit jejich domy. A to zvláště historické památky Hybšmanku a Kneislovku.

Opakované průzkumy podle nich prokázaly, že podloží ulice ležící na příkrém okraji kopce je nestabilní a jsou v něm dutiny. Strach mají také z komplikací s plynovým vedením a dalšími inženýrskými sítěmi, které se pod propadající se vozovkou nacházejí.

"S ohledem na uvedenou situaci v místě s plnou vážností žádáme, aby ulicí Atletickou nebyly vedeny autobusové linky," stojí v dopise, který jeden z občanů poslal pražskému magistrátu. Jestli bude vedení města v této věci něco dělat, není jasné, ani na tuto otázku odbor dopravy neodpověděl.

Přebíhání na Strahově zůstává

Podle Prahy 6 je nový problém důkazem toho, že Ropid změny v jejich městské části navrhl špatně. "Tím se potvrzuje naše původní teze, že změny nejsou dobře navržené a že se neměla rušit linka 217," uvedl mluvčí městské části Adam Halmoši.

Zrušená linka 217, která poskytovala přímé spojení z Anděla do Dejvic, byla nahrazena kombinací autobusů 143 a 191. Oba staví u Strahovského stadionu, každý ale na jiné zastávce. Lidé tak musí přebíhat, ve směru z Dejvic na Anděl dokonce přes rušnou křižovatku.

V minulých dnech navíc ztroskotal poslední pokus, jak cestujícím přestupování alespoň trochu zjednodušit. Řešením by bylo spojení zastávky, kdy by linka 143 zastavovala v zastávce linky 191. Zjistilo se ale, že autobus z tohoto směru nedokáže vjet až k chodníku a musel by částečně zastavovat ve vozovce.

Tím by blokoval provoz a ohrožoval bezpečnost cestujících. Praha 6 proto i nadále požaduje, aby byl provoz linky 217 obnoven.

 

Právě se děje

Další zprávy