Bezkorupce.cz upozorňuje na podivnou zakázku Prahy 6

Domácí Domácí
10. 10. 2012 14:04
Proč má zakázka na úklid a údržbu stát půl miliardy a dodavatel mít 200 zaměstnanců?

Praha - Praha 6 špatně odůvodnila dvě chystané velké zakázky za více než 600 milionů korun. Na stránkách Bezkorupce.cz to uvádí občanské sdružení Oživení.

Čtyřleté zakázky se týkají úklidových prací, údržby městské zeleně a provozu odpadkových košů.

Sdružení upozorňuje, že při takto velkých zakázkách musí podle nového zákona městská část nejprve zpracovat odůvodnění, které posléze schválí zastupitelstvo. Praha 6 tento postup splnila, nicméně kvalita odůvodnění není údajně dostačující.

Městská část navíc podle sdružení porušila zákon o veřejných zakázkách.

"Bohužel předložená odůvodnění obou zakázek nesplňují zákonem stanovené nároky a neobjasňují důvody pro zadání zakázky v této podobě, ani podmínky soutěže," uvádí zpráva Oživení s tím, k zakázkám byly například přiloženy pouze neúplné dokumenty.

"MČ Praha 6 jako zadavatel zakázky si velmi svévolně vyložila slovo "odůvodnit". Ze schválených dokumentů se prakticky nelze dozvědět nic o důvodech, proč zadavatel zvolil právě taková kritéria soutěže, nároky na dodavatele, stanovené smluvní podmínky atp.," uvádí Martin Kameník z Oživení.

Z odůvodnění není podle sdružení zřejmé, jak zadavatel stanovil předpokládanou hodnotu zakázky na údržbu zeleně a úklidové práce 550 milionů korun, nebo proč městská část požaduje konkrétní sekačky nebo to, aby dodavatel měl v posledních třech letech alespoň 200 zaměstnanců. Podobné chyby pak přisuzuje i zakázce na instalaci údržby a provoz odpadkových košů v hodnotě 60 milionů korun.

Nový zákon požadující odůvodnění má mimo jiné předcházet zakázkám, které by byly zpracované přímo pro konkrétní dodavatele. Sdružení v případě, že nebudou zpracována nová odůvodnění, zvažuje podat podnět Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

 

Právě se děje

Další zprávy