Ruzyně již neříkejte, odteď platí Letiště Václava Havla

Jana Černá
5. 10. 2012 12:48
Letiště v Ruzyni bylo přejmenováno u příležitosti Havlových 76. narozenin
Přejmenování letiště vyšlo na 3 miliony korun.
Přejmenování letiště vyšlo na 3 miliony korun. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Letiště v Ruzyni bylo v poledne oficiálně přejmenováno na Letiště Václava Havla Praha. V odletové hale Terminálu 2 se při této příležitosti konal slavnostní ceremoniál, kterého se zúčastnilo asi 500 lidí.

Z politických představitelů byl slavnostnímu přejmenování osobně přítomen například šéf české diplomacie a vicepremiér Karel Schwarzenberg (TOP 09), ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Omluvil se naopak premiér Petr Nečas (ODS), a to z důvodu pracovní cesty do Bratislavy, kde se má sejít s představiteli některých zemí EU.

Svou neúčast s velkým předstihem avizoval i prezident Václav Klaus. Důvod jeho nepřítomnosti ale prezidentův mluvčí Radim Ochvat nesdělil.

Pozvánku na slavnost pořádanou v den Havlových nedožitých 76. narozenin obdrželo podle vedení letiště dohromady asi tisíc lidí, všechny pozvánky směřovaly výhradě do České republiky. Letiště se ale obrátilo i na vybrané velvyslance působící v Česku.

V počátečních minutách ceremoniálu promluvil generální ředitel Českého aeroholdingu Miroslav Dvořák, který si od přejmenování slibuje především zvýšení prestiže největšího českého letiště.

Jeho projev následoval ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg. Nový název považuje za nesmírně symbolický vzhledem k zásluhám bývalého prezidenta. "Byl to on, který otevřel českému národu možnost vycestovat z této země," uvedl.

Po Miroslavu Kalouskovi a primátorovi Prahy Bohuslavu Svobodovi (ODS) vystoupila i manželka bývalého prezidenta Dagmar Havlová. Pětice řečníků poté slavnostně přestřihla pásku, a přejmenování tak oficiálně vstoupilo v platnost.

Výjimečný osud Václava Havla ve fotografiích:

V nově pojmenovaném letišti bude při této příležitosti od pátku otevřena výstava velkoformátových fotografií exprezidenta. Fotografie si bude možné prohlédnout do konce roku.

Trvalé připomenutí bývalého prezidenta zajistí umělecký objekt, který připravuje architekt Bořek Šípek se svým týmem.

Zároveň budou v kině, které na letišti funguje již delší dobu a je zdarma přístupné široké veřejnosti, do konce října promítány filmy související s Václavem Havlem.

Podívejte se, jak přejmenování probíhalo:

S nápadem, aby největší české letiště neslo jméno bývalého prezidenta, přišel režisér Fero Fenič krátce po Havlově smrti v prosinci loňského roku.

Podle mluvčí letiště Evy Krejčí byly náklady na změnu názvu oproti původnímu předpokladu sníženy na zhruba 3 miliony korun.

Pojmenování pražského letiště po prezidentu Václavu Havlovi bude hlavní akcí, která v pátek připomene výročí narození polistopadového státníka.

Konají se ale i další události, a to doma i v zahraničí. V Praze bude například tradičně předána Cena Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97. In memoriam ji nadace udělila významnému českému sociologovi a profesorovi Miloslavu Petruskovi.

 

Právě se děje

Další zprávy