Plán Hegera a TOP 09 na převod nemocnic u ODS nenarazí

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
29. 9. 2012 7:15
Původní dohoda ministra a primátora se změnila, ODS ale není proti nové variantě
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vedení ODS na pražském magistrátu souhlasí s dohodou koaličního partnera TOP 09 a ministra zdravotnictví Leoše Hegera o převodu nemocnic.

Pražská TOP 09 se s Hegerem shodla na převzetí Bulovky, Thomayerovy nemocnice, podolské porodnice a psychiatrické léčebny v Bohnicích.

Původní plán, který na jaře dohodl s ministrem primátor Bohuslav Svoboda, přitom počítal s nemocnicí na Homolce a Bohnice vůbec nezmiňoval.

Přesto náměstek pro oblast zdravotnictví Ivan Kabický s plánem souhlasí a podle informací Aktuálně.cz není proti ani primátor.

"Vnímáme to tak, že se dostáváme o krok dál. Někdy v příštím týdnu připravíme společné politické prohlášení, že se nastaví procesy a úkoly, které s transformací souvisí," řekl Aktuálně.cz Kabický.

Plán má sice podporu primátora a náměstka pro zdravotnictví, rozhodně s ním ale nesouhlasí všichni občanští demokraté v zastupitelstvu. "ODS na žádné úrovni neschválila žádnou variantu převodu nemocnic. Není možné, abychom rozhodovali bez jakýchkoli ekonomických analýz," uvedl zastupitel Boris Šťastný.

Dodal, že vůbec nechápe, co má Praha společného například s psychiatrickou nemocnicí v Bohnicích, která má celorepublikovou působnost. Co by Praha se specializovanou nemocnicí dělala, se ještě přesně neví. Zřejmě by se ale musela změnit část služeb tak, aby areál sloužil Pražanům.

"Bohnice jsou poměrně zajímavý subjekt, který by mohl v Praze do budoucna vyřešit některé služby, které nejsou zcela ošetřeny," říká šéf klubu zastupitelů TOP 09 Jiří Vávra. Po Praze je například rozptýlena řada adiktologických služeb, kterým musí Praha platit nájem.

"Ekonomická náročnost Bohnic není tak vysoká. Odpovídá typu služeb, které tam poskytují, nejsou tam žádné složité operační přístroje nebo sály," dodává Kabický.

Nemocnici Na Homolce stáhla z návrhu po dlouhém jednání sama ODS. Právě kvůli ní se na primátora snesla nejtvrdší kritika z vlastních řad. "Převádět superspecializované pracoviště pod město a dělat z něj krajskou nemocnici postrádá jakýkoli smysl," protestoval už na jaře Šťastný.

"Přehodnotili jsme to. Homolka tam byla dána kvůli ekonomické vyváženosti, protože má nějaký ekonomický potenciál. Velká část péče je ale vyvedena do soukromých klinik," popsal Kabický s tím, že bude na ministerstvu zdravotnictví, co s nemocnicí dál udělá.

Jednou z možností je převést ji pod sousední Motol, což již delší dobu navrhuje Boris Šťastný. "Ty nemocnice jsou geograficky blízko, mají stejné sítě, jejich obory se doplňují. Ušetřilo by se na managementu, na službách pro pacienty, odstranily by se některé duplicity v oborech," podotkl poslanec.

Možnost prý navrhl na ministerstvu zdravotnictví, žádné reakce se ale nedočkal. Termín případného převzetí nemocnic zatím není jasný. Vávra vidí jako první možný termín rok 2014, podle Kabického se převod nestihne dřív než v roce 2015.

 

Právě se děje

Další zprávy