Ministryně kultury odvolala ředitele Národního divadla

ČTK ČTK
7. 9. 2012 16:01
Dočasně divadlo povede ekonomický náměstek ministryně kultury Martin Sankot
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministryně kultury Alena Hanáková (TOP 09 a STAN) v pátek odvolala ředitele Národního divadla Ondřeje Černého, sdělil mluvčí této scény Tomáš Staněk.

Odvolací dokument podle něj řediteli doručili úředníci ministerstva.

Národní divadlo dočasně povede ekonomický náměstek ministryně kultury Martin Sankot. Sdělilo to ministerstvo kultury (MK) s tím, že zároveň vypisuje uzavřené výběrové řízení na nového ředitele divadla.

Černého v pátek ministryně odvolala náhle, podle jejího vyjádření byla jedním z důvodů stagnace v transformaci divadla, které ministerstvo počátkem roku spojilo se Státní operou Praha.

Černý: Ministryně neměla vůči mé práci námitky

Dnes už bývalý ředitel považuje svoje odvolání za zcela bezprecedentní krok. Jde podle něj ze strany ministerstva o pouhou aroganci moci a důvody, které ministerstvo uvádí, jsou zástupné. Řekl to v pátek na tiskové konferenci. Za jeho práci se v pátek postavili šéfové všech uměleckých souborů ND.

"S paní ministryní jsem v posledních měsících komunikoval poměrně často, během té komunikace nebyly vzneseny vůči mé práci vůbec žádné námitky," doplnil. Ani dnes jej ministryně prý nekontaktovala.

Černému, který stál v čele ND od roku 2007, měl původně skončit mandát 31. března příštího roku. Letos v únoru ministerstvo vypsalo konkurz na jeho nástupce, jehož se Černý zúčastnil.

V den uzávěrky výběrového řízení tento konkurz ministerstvo zrušilo a od té doby nový nevypsalo. Později vedení ministerstva uvádělo, že namísto konkurzu bude nového ředitele vybírat tak, že odborná komise osloví vybrané osobnosti. Ani to se však dosud nestalo a MK nezveřejnilo ani složení případné komise.

Ministerstvo při hledání nového ředitele ND osloví vytipované osobnosti, z nichž výběrová komise vybere kandidáta, kterého doporučí ministryni ke jmenování. Složení komise MK neuvedlo.

Sankot podle ministerstva bude divadlo řídit zejména z hlediska provozního a marketingového. "Zajistí plynulé pokračování transformačního procesu; dramaturgický plán dalších sezon bude mít za úkol nový ředitel," uvádí se v tiskové zprávě ministerstva.

Odvolaný Černý se ani o novém dočasném řediteli nevyjádřil nijak přívětivě. "ND za 130 let své existence přežilo různé pohromy včetně požáru. Snad přežije i vedení člověkem, který prohlásil, že v divadle byl párkrát v životě a že divadlu vůbec nerozumí," řekl.

Nepříznivá situace uvnitř ND

Velkou změnou v činnosti Národního divadla bylo k letošnímu 1. lednu sloučení této scény se Státní operou Praha. Spojení obou divadel provázely velké protesty zejména části zaměstnanců operního domu. Ministerstvo v nedávné době připustilo, že slučování scén provázejí problémy. Opakovaně ale zdůrazňuje, že tento proces je nevratný.

Ministerstvo i v páteční tiskové zprávě uvedlo, že podle analýz, které se v ND letos uskutečnily, "není situace uvnitř divadla příznivá". Nový ředitel by měl podle ministerstva situaci v ND stabilizovat. Takový argument Černý považuje za výsměch, neboť divadlo je podle něho zcela stabilizované.

 

Právě se děje

Další zprávy