Odborník o MHD: Změny jsou potřeba, ale ne teď

Domácí Domácí
30. 8. 2012 12:23
Ladislav Bína z Dopravní fakulty ČVUT odpovídal na otázky čtenářů
Ladislav Bína odpovídá na otázky čtenářů.
Ladislav Bína odpovídá na otázky čtenářů. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Analytický tým, který zpracovával posudek na nový dopravní systém pražské MHD, nedoporučil provádět změny k prvnímu září.

Podle Ladislava Bíny z Ústavu řízení dopravních procesů a logistiky Dopravní fakulty ČVUT jsou sice úpravy pražské dopravy potřeba, nová podoba však obsahuje několik zásadních chyb, kvůli kterým by se mělo počkat.

Nové jízdní řády například nikdo neprobral s jednotlivými městskými částmi a tzv. "metrobusům" chybí infrastruktura.

"Generální názor analytického týmu FD ČVUT je, že změny nejsou dostatečně připravené a není k dispozici ze strany ROPID souhrnná dokumentace, ve které by navrhované změny byly analyzovány a zdůvodněny po provozní a ekonomické stránce," upozornil Bína v online rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz.

Změny se navíc věnují jen tramvajím a autobusům a vůbec nepočítají například se železnicemi nebo s rozrůstající se linkou A pražského metra, upozornil Bína.

Podle posudku ČVUT také stále není jasné, že bude nový systém levnější. Podle ROPID se ušetří přibližně 400 milionů korun.

"Podrobnou analýzu, jak se k této částce přišlo, jsme neměli k dispozici a byl to jeden z argumentů, proč FD ČVUT nedoporučila změnu realizovat k 1. 9.," dodal.

Mezi cestujícími vzbudily nové jízdní řády vlnu nevole, lidem se prodlouží cesta do práce, mnozí z nich kvůli tomu začnou cestovat autem.

Společnost ROPID naopak tvrdí, že změny byly potřeba a celou dopravu zjednoduší. Podle ČVUT však z dostupných materiálů skutečně nevyplývá, zda nová MHD cestujícím skutečně ušetří čas nebo peníze.

 

Právě se děje

Další zprávy