MHD v Praze se změní za 4 dny. Spokojených je hrstka

Jana Černá
28. 8. 2012 15:25
Většině cestujících se plánované změny nelíbí, někteří plánují dojíždět autem
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Dopravní podnik hlavního města Prahy

Praha - Obyvatelé hlavního města se připravují na nové jízdní řády. Od 1. září se změní trasy a intervaly mnoha linek, řada se zruší.

Lidé se na změny připravují s pomocí internetového vyhledávače spojení na webu dopravního podniku, s novými trasami linek ale často spokojeni nejsou.

Vyplývá to z reakcí čtenářů Aktuálně.cz, kteří se na výzvu redakce ozvali se svými komentáři. Z několika desítek e-mailů se pozitivní ohlasy dají spočítat na prstech jedné ruky.

Zatímco dopravní podnik a zástupci společnosti Ropid novou podobu sítě MHD v Praze brání, mnozí cestující už dopředu plánují přesednout do aut. Někteří pro "svou" linku dokonce uspořádají smuteční obřad.

"Je nějakých 5 až 10 % lidí, kteří by měli pocítit zhoršení. Tomu zbytku, zhruba polovině cestujících, se spojení zlepší," řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz Martin Jareš ze společnosti Ropid.

Tyto odhady připadají mnoha čtenářům vyloženě podhodnocené a proti plánovaným změnám zakládají petice. Nový systém považují za neefektivní a chaotický i někteří odborníci z ČVUT a neziskových organizací.

"Budu muset dříve vstávat"

Napište nám

Patříte mezi příznivce změn jízdních řádů v Praze? Zjednoduší se Vám od 1. září cesta do práce, za rodinou či k lékaři? Napište nám na [email protected].

To je jedna z nejčastějších výtek vůči novým jízdním řádům. Lidé si stěžují, že místo zrušeného přímého spoje budou muset přestupovat.

"Mně se cesta do práce o 10 minut prodlouží a v práci budu o 10 minut dříve, než potřebuji. Další spoj už znamená pozdní příchod. Ve výsledku tedy budu muset vstávat o 20 minut dříve, a když uvážíte, že pracuji od 6:00, tak snad uznáte, že to není nic, nad čím bych jásal," napsal Karel Přibyl.

Některým lidem by nové linky zkomplikovaly život natolik, že se raději rozhodují pro cestu autem.

"Mě se dotkly připravované změny zrušením autobusové linky 117, kterou jsem používala jako dopravu do zaměstnání. Hlavně preferuji rychlost dopravy, vzhledem ke své pracovní vytíženosti. Nabízená alternativa linkou 165 s přestupem na linku 215 je pro mě méně spolehlivá a časově náročnější," uvádí Jana Susová.

Za jedinou možnou alternativu považuje cestu autem, MHD bude využívat jen v zimních měsících. Podobně to vidí i Lenka Horáčková. "Co jsem se zatím dívala na některá spojení, rozhodně jsem si žádného zlepšení nevšimla, většinou naopak," podotýká.

"Pracuji v DP Praha, ničemu se nedivím"

Za "oběť dopravních rošád" se považuje i dlouholetý zaměstnanec dopravního podniku Michal.

"Vím, co dokáže Ropid 'vytvořit pro lidi'. V místě, kde probíhá masivní výstavba bytů, kde nejsou obchody, tam bude zvětšen interval jediné autobusové linky, která danou oblast obsluhuje. (Lokalita Lysiny, bus 121.) Naši starší spoluobčané, kteří linku používají k cestám za nákupy, lékařem a podobně, budou mít situaci znesnadněnou."

Vyloženě nespokojený se změnami je i Jan Martinec, který na Facebooku plánuje oficiální rozloučení s linkou 11 ze Strašnic. "Akci završí položení smutečního věnce před sídlo Ropidu," plánuje.

Se změnami nesouhlasí ani mnohé neziskové organizace. Společnosti Auto-mat, Klub K2, Pražské fórum, Oživení a Pražské matky se obracejí na primátora hlavního města Prahy s požadavkem o pozastavení změn v MHD, dokud k nim neproběhne řádné připomínkové řízení a diskuse s veřejností.

Pozitivních reakcí je velmi málo

O změnách v MHD se naopak vyloženě pozitivně vyjádřil Jiří Balán. Obavy vysvětluje obecným strachem lidí ze změn.

"Pro mě osobně jsou změny v dopravě a MHD v Praze příjemné. Bydlím v Holešovicích a na chystaných změnách v dopravě osobně ,vydělám'. I kdybych jel o minutu déle, tak věřím, že ve výsledku se doprava projeví pro všechny tak, že na tom " vydělají", nejen časově, ale také co se týká pohodlí při cestování a bez přestupů," píše.

Spokojená je i Sandra Kisić: "Musím říct, že nechápu všechny ty, co změny pouze haní. Podle mě si prostě jen dobře nepřečetli (nebo nepochopili) konkrétní změny, nebo si nenašli správný spoj. Když jsem viděla neuvěřitelnou změnu 118, tak jsem se celá rozzářila. Ještě za dob střední školy jsme se spolužáky dumali přesně nad tímto - jak skvělé by bylo mít autobus z Budějovické až na Smíchovské nádraží... a ono se to splnilo!"

Jak se změny líbí vám, můžete psát buď na e-mail [email protected], nebo do diskuse pod článkem.

 

Právě se děje

Další zprávy