Akce Vápno: Nápisy na chodnících zkoumají demokracii

Zuzana Hronová Zuzana Hronová
24. 8. 2012 8:22
Aktivisté píší vápnem na veřejná prostranství protivládní nápisy, policie reaguje různě
Nápisy jako "Politické strany = chapadla mafie" či "Média lžou" mají na svědomí lidé hlásící se k hnutím Skutečná demokracie a Occupy Czech. Chtějí jimi bojovat za svobodu a demokracii.
Nápisy jako "Politické strany = chapadla mafie" či "Média lžou" mají na svědomí lidé hlásící se k hnutím Skutečná demokracie a Occupy Czech. Chtějí jimi bojovat za svobodu a demokracii. | Foto: Zuzana Hronová

Praha/Pardubice - V Česku probíhá zajímavý boj za svobodu slova. Lidé z hnutí Skutečná demokracie a Occupy Czech během srpna při tzv. akci Vápno několikrát popsali veřejná prostranství v Praze protivládními nápisy.

Před několika dny se hesla objevila i na pardubických chodnících.

Aktivisté se odvolávají na Listinu základních práv a svobod, zejména na její části "Svoboda projevu a právo na informace jsou zaručeny", "Cenzura je nepřípustná" či "Občané mají právo podílet se na správě veřejných věcí přímo nebo svobodnou volbou svých zástupců".

Pozoruhodné je rozdílné vyústění jejich akcí v Praze a v Pardubicích.

Praha: Přestupek a "přátelská" diskuse

Na chodníku před budovou Ministerstva financí ČR nerušeně napsali "Kalousek patří na Mírov", na Klárově pak na tramvajovou vozovku vápnem natřeli heslo "Konec vlády jedné mafie" a výzvu, aby se občané dostavili ve dnech 17.-19. listopadu 2012 na Václavské náměstí. Přišli na ně policisté a udělili jim pokutu za přestupek, jímž byl vstup na vozovku.

Lidé mohou na YouTube sledovat půlhodinový záznam diskusí s městskou i státní policií. Pokutovaní aktivisté jim vysvětlují, že jednají podle Preambule Ústavy ČR, pojednávající o občanech odhodlaných "budovat, chránit a rozvíjet Českou republiku v duchu nedotknutelných hodnot lidské důstojnosti a svobody jako vlast rovnoprávných, svobodných občanů, kteří jsou si vědomi svých povinností vůči druhým a zodpovědnosti vůči celku".

Velká část nápisů končí výzvou, že se občané mají dostavit ve dnech 17.-19. 11. 2012 na
Velká část nápisů končí výzvou, že se občané mají dostavit ve dnech 17.-19. 11. 2012 na | Foto: Zuzana Hronová

Policisty dále informují, že vláda se opakovaně dopouští vlastizrady, je na ni kvůli tomu podané trestní oznámení, načež uniformované muže vyzývají, aby šli vládu na její zasedání zatknout.

Ti na všechny slovní útoky reagují zdrženlivě a bez emocí a nebrání se diskusi, v níž se dostane i na ochranu planety.

Pardubice: Trestný čin a pobyt v cele

Trochu jiný příběh proběhl v Pardubicích, i když začínal podobně: Jeden z aktivistů popsal veřejná prostranství protivládními nápisy (například "Politické strany = chapadla mafie") a opět i pozvánkou na "Václavák".

Při tvorbě nápisu před obchodním centrem byl muž s kyblíkem vápna s vodou zatčen městskou policií, odvezen na služebnu, přes noc umístěn do cely a ráno propuštěn.

Jednalo se o Miloše Cacha (34), jenž se k činu přihlásil na stránkách Skutečné demokracie a polemizuje zde s jednáním policistů i s články, které o události vyšly v Pardubickém deníku.

Jeden z nápisů před pardubickým obchodním domem Tesco
Jeden z nápisů před pardubickým obchodním domem Tesco | Foto: Zuzana Hronová

"Policisté ve věci zahájili úkony v trestním řízení pro podezření ze spáchání trestného činu poškozování cizí věci. (...) Jaká je výše škody, to v tuto chvíli není stanoveno. V případě potvrzení této právní kvalifikace, následného zahájení trestního stíhání a prokázání viny by tak mohl skončit až na jeden rok ve vězení," informovala již dříve krajská policejní mluvčí Eva Maturová.

Pardubický deník ve čtvrtek přinesl další pokračování kauzy: nápisy se objevily i před obchodním domem Tesco. Jeho zástupci již vyčíslili odhad škod, tedy cenu za odstranění nápisu, zhruba na sto tisíc korun. Cach podle Deníku slíbil, že nápisy před Tescem odstraní.

Miloš Cach tvrdí, že to, co dělá, je jeho morální právo a povinnost. Své počínání obhajuje také článkem 23 Listiny základních práv a svobod, který říká, že "občané mají právo postavit se na odpor proti každému, kdo by odstraňoval demokratický řád lidských práv a základních svobod založený Listinou, jestliže činnost ústavních orgánů a účinné použití zákonných prostředků jsou znemožněny."

"Na základě demokratických práv mi nikdo nemůže poslat jedinou fakturu za úklid, nic neničím a chceme předejít katastrofě v této společnosti," dodává k tomu aktivista Cach.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy