Dodavatel opencard v nedohlednu, Praha ruší druhý tendr

ČTK ČTK
23. 8. 2012 15:11
Magistrát už vypsal dvě výběrová řízení, obě ale pro nízký zájem firem zrušil

Praha - Praze se nedaří vybrat nového dodavatele karet opencard. Kvůli malému zájmu firem musela zrušit už druhý tendr, ze kterého měl dodavatel vzejít.

Do výběrového řízení vyhlášeného v červenci se přihlásil jen jeden uchazeč. Zájem o zakázku s předpokládanou hodnotou 4,8 milionu korun bez DPH projevil pouze dosavadní dodavatel opencard, firma Monet+.

Radní Eva Vorlíčková (TOP 09) řekla, že město vypíše nové otevřené výběrové řízení. Než nového dodavatele vybere, bude se muset znovu domluvit s firmou Monet+ na dalších dodávkách.

Praha už loni vypsala stomilionovou zakázku na dodávku karet, v červnu ji ale radní kvůli malému počtu uchazečů zrušili. Do tendru se přihlásilo pět firem, mezi kterými byly například Česká pošta, Wincor Nixdorf nebo Monet+. Tři z nich ale byly vyloučeny.

Tendr měl zajistit dodávku karet na čtyři roky. Praha ale letos rozhodla, že statisíce karet, jejichž platnost končí do 31. července příštího roku, prodlouží o dva roky. Proto v červenci vypsala menší tendr, který měl zajistit dodávku asi na dva roky.

Protikorupční policie tento měsíc navrhla obžalovat kvůli projektu Opencard bývalého ředitele odboru informatiky na pražském magistrátu a další čtyři úředníky. Podle detektivů uzavřeli lidé, kteří byli odpovědní za řádný průběh veřejné zakázky, pro Prahu nevýhodné smlouvy. Prý způsobili škodu zhruba 70 milionů korun.

Kartu opencard vlastní přes 950 000 lidí, slouží především jako tramvajenka a průkazka do knihovny. Je možné na ni získat také slevy. Kritizovaný projekt Opencard už stál asi 1,25 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy