Velké změny v MHD: Praha zahájila informační kampaň

Domácí Domácí
20. 8. 2012 14:54
Jízdní řády se změní od 1. září. Podle posudku ČVUT může městu hrozit dopravní kolaps
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Dopravní podnik hlavního města Prahy

Praha - Pražský dopravní podnik (DPP) v pondělí zahájil informační kampaň, která bude poskytovat informace ohledně blížících se velkých změn v městské hromadné dopravě.

Nový systém metrobusů a tramvajových linek začne v Praze fungovat od začátku září. Spolu s tím se změní i trasy mnoha linek, a tedy i jízdní řády.

"Kompletní jízdní řády tramvají, metra a autobusů od 1. září budou na internetu k dispozici v úterý 21. srpna, kdy zároveň začne fungovat vyhledávání spojení po prvním září," uvedl mluvčí ROPID Filip Drápal. ROPID je regionálním organizátorem integrované dopravy v hlavním městě.

Informace na Facebooku

V rámci kampaně od rána funguje facebooková stránka Vždyť to jede jinam!, tam by se měly podle Drápala postupně objevovat aktuality.

"Návštěvníci na ní postupně najdou všechny důležité informace o novém systému metropolitních linek, ale především budou mít možnost ptát se na připravované změny a diskutovat o nich," sdělil Drápal.

Informace o změnách jsou zveřejněny také na internetových stránkách DPP a organizace ROPID. Dopravní podnik navíc zřídil i telefonní linku. Na čísle 296 19 18 17 jsou k dispozici informace zatím denně mezi 7. až 21. hodinou.

Hrozí městu kolaps?

Podle posudku ČVUT ale metropoli v případě, že zavede na září plánované změny, hrozí kolaps. Univerzita ve svém posudku označila termín zavedení 1. září jako nerealizovatelný a doporučila jeho odložení.

Potíž může být podle expertů i malá obeznámenost veřejnosti se změnami. "Problémem je dostatečné seznámení veřejnosti s úpravami. V polovině srpna zůstane velmi málo časového prostoru na vysvětlování a informování," řekl dopravní expert Martin Jacura.

Zmatky by podle odborníků mohly způsobit zejména připravované páteřní autobusové linky, pro které hlavní město nemá vhodné podmínky.

 

Právě se děje

Další zprávy