Policisté si přišli do Dopravního podniku pro dokumenty

Domácí ČTK Domácí, ČTK
17. 8. 2012 21:48
Razie souvisí s trestním oznámením, které inicioval exšéf DPP Lich
Dopravní podnik v pátek dopoledne
Dopravní podnik v pátek dopoledne | Foto: Eliška Morochovičová

Praha - Kriminalisté z protikorupční policie si přišliv pátek ráno do pražského dopravního podniku pro dokumenty související s trestním oznámením, které tento týden podalo vedení podniku kvůli nevýhodným smlouvám z minulosti. Policisté zamířili mimo jiné na právní oddělení, oddělení marketingu, zásobování, IT a do ředitelské kanceláře. 

Trestní oznámení inicioval bývalý ředitel Vladimír Lich, který byl následně ve čtvrtek ze své funkce kvůli údajným manažerským pochybením odvolán. Lich s důvody odvolání nesouhlasil, podle něj jde o útok na primátora Bohuslava Svobodu (ODS).

Současná šéfka podniku Magdalena Češková páteční zásah policistů podporovala, nevýhodné kontrakty se podle ní měly prošetřit už dávno.

Zasahovala i Transparency International

Češkové se ale nezamlouvalo, že policii při zásahu asistovali lidé z nevládní organizace Transparency International (TI), kteří se dříve podíleli na prověrce některých smluv. Podle Češkové by neměli tito lidé manipulovat s důkazním materiálem a podnik proto zřejmě podá námitku.

"Organizace se podílela na právní analýze starších smluv a zakázek, ze kterých vyplynula organizovaná trestná činnost se ztrátami stamilionů korun," řekl ředitel české pobočky TI David Ondráčka. Razie však podle něj byla zcela v režii policie a státního zastupitelství. Došlo k ní prý proto, že by mohly být některé klíčové dokumenty a důkazy zničeny.

Policie nechtěla kauzu podrobněji komentovat, bližší informace nesdělila ani pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Vrchní státní zastupitelství v Praze kauzu dozoruje zřejmě kvůli tomu, že při prověřovaných trestných činech mohla být způsobena škoda přesahující 150 milionů korun a škoda se mohla týkat majetku státu, finančních institucí či zájmů Evropské unie.

Měli přijít už dávno, tvrdí Nouza

Zásah nechtěl komentovat ani pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS), který podání trestního oznámení podporoval. Podle předsedy dozorčí rady podniku Jiřího Nouzy (TOP 09) měla policie zasáhnout už dávno. "Jsem překvapen, že přišla tak pozdě. Právní rozbor smluv, který vypracoval advokát Václav Láska, měl být rovnou předán policii," řekl Nouza.

Asi desítku velkých zakázek z minulosti nechal podnik letos prověřit, prověrka údajně ukázala na jejich nevýhodnost a předražení. Kvůli tomu podnik ve středu podal trestní oznámení na několik lidí, kteří v minulosti nevýhodné smlouvy podepsali. Podezírá je ze spáchání trestných činů podvodu, pletichy při zadávání veřejné zakázky a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Kvůli prověrce smluv naopak podal trestní oznámení na primátora Svobodu bývalý šéf podniku Martin Dvořák, za jehož působení byly některé nevýhodné smlouvy uzavřeny. Primátora kvůli podepsání smlouvy s advokátem Láskou bez výběrového řízení podezírá ze spáchání trestného činu přisvojení pravomoci úřadu, případně zneužití pravomoci úřední osoby.

 

Právě se děje

Další zprávy