Památník holocaustu má místo vedle sexshopu

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
14. 7. 2012 7:00
Původně měl pomník stát v Galerii Stromovka, radnice ale prosazuje jiné místo
Shopping Macht Frei.
Shopping Macht Frei. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Shopping macht frei. Tato slova odkazující k nápisu na bráně koncentračního tábora v Osvětimi - Arbeit macht frei - se objevila na staveništi nákupního centra Stromovka.

Neznámý sprejer tak dal najevo nelibost nad tím, že na takzvaném Holešovickém trojúhelníku, kde se za druhé války shromažďovaly židovské rodiny k odsunu, má vyrůst obří komerční stavba.

A zřejmě také nad tím, že ačkoli má investor Lordship a.s. v nájemní smlouvě zakotvenou povinnost vybudovat na pozemku památník holocaustu, zatím stále není jasné, kde a zda památník vyroste.

Zástupci Lordshipu se dušují, že stavbu památníku mají v plánu. Jen se podle nich přímo do obchodní pasáže nehodí. "Bylo by to nedůstojné. Domníváme se, že lepší by bylo památník postavit vně objektu," uvedl místopředseda představenstva společnosti Lordship Martin Pilka.

V tom se investoři shodnou s radnicí Prahy 7. Ta místo trvání na splnění podmínky nájemní smlouvy usiluje o to, aby se památník přesunul na jiný pozemek, než kde Lordship galerii Stromovka buduje.

Připomínka by podle vedení radnice měla vyrůst v malém prostoru mezi ulicemi Strojnická, Veletržní a U Studánky. "Nákupní galerie je pojata komerčně. Bylo by lepší, kdyby to bylo na veřejně přístupném místě. Prostor v samém cípu Holešovického trojúhelníku byl před několika lety rekonstruován," obhajuje záměr radnice mluvčí Martin Vokuš.

Opozice a zastánci důstojné připomínky holocaustu sice souhlasí s tím, že uvnitř galerie by pomník stát nemusel, se změnou pozemku ale nesouhlasí. Vybraná lokalita podle nich může jen těžko poskytnout klidné a důstojné prostředí pro památník holocaustu.

"Z obou stran tam jsou frekventované silnice a navíc obchod s erotickými potřebami," namítá Tamara Moyzes, která letos zorganizovala na Holešovickém trojúhelníku happening pro připomenutí válečných událostí.

Takhle má vypadat obří nákupní centrum, podívejte se:

"Je skandální, že starosta domlouvá s investorem, aby neplnil nájemní smlouvu. Buď dojde k porušení smlouvy, nebo ji bude třeba změnit a investor se tak vymaní z jakékoli povinnosti," myslí si zastupitel Ondřej Mirovský (SZ).

Z toho mají obavy i občané. "Co se týče toho nového místa, jsou to všechno neurčité sliby. Pokud se změní smlouva s investorem, nebude tam jasné financování," uvedla Moyzes.

Místo, které Praha 7 pro nový památník vybrala, navíc není v majetku městské části, ale magistrátu. "Žádali jsme o svěření tohoto pozemku magistrát už dříve, nyní jsme znovu poslali žádost," dodal Vokuš.

Proužek trávy, auta ze všech stran a sexshop. Tady má vyrůst památník holocaustu.
Proužek trávy, auta ze všech stran a sexshop. Tady má vyrůst památník holocaustu. | Foto: SZ

Investor tvrdí, že nové místo projednal s Židovskou obcí. "Nemám informace, že by s námi jednali, a rozhodně neexistuje žádná dohoda," říká ale tajemník obce Michal Borges.

"Pan starosta nesplnil svůj slib, že se o památníku povede veřejná diskuse," dodává Moyzes. Proč se diskuse s občany nekonala a proč starosta Marek Ječmének (ODS) prosazuje stavbu jinde, než kde ji stanoví nájemní smlouva, se zjistit nepodařilo. Ječmének je totiž na dovolené.

Petice proti nákupnímu centru

Protesty provází i výstavbu galerie Stromovka jako takovou. Plocha stavby má být 20 tisíc metrů čtverečních. Přes pět tisíc obyvatel loni podepsalo petici, podle které je budova příliš velká, do okolí se nehodí a zlikviduje tradiční drobné obchodníky.

Vedení radnice se navíc dvakrát pokusilo odsouhlasit prodej pozemku za 95 milionů korun. S tím ale nesouhlasí opozice a občanská sdružení. Podle nich by bylo lepší pozemek dál pronajímat a inkasovat téměř 5 milionů ročně. Po uplynutí nájmu by pak radnici zůstal nejen pozemek, ale připadly jí i budovy.

Předkladatelé ale pokaždé projednání prodeje stáhli. "Záměr by stažen. Jeden z důvodů je právě umístění památníku holocaustu," uvedl Vokuš.

Názory Aktuálně.cz
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Názory Aktuálně.cz

Sledujte nás na:

 

Právě se děje

Další zprávy