Praha má kvůli opencard zaplatit statistícové pokuty

ČTK ČTK
29. 6. 2012 14:30
Antimonopolní úřad uložil Praze pokutu 600 tisíc, dopravnímu podniku 500 tisíc

Praha/Brno - Magistrát a dopravní podnik podle antimonopolního úřadu porušily zákon o veřejných zakázkách v kauze opencard.

Úřad uložil vedení Prahy zaplatit pokutu 600 tisíc korun, dopravnímu podniku půl milionu. Rozhodnutí je nepravomocné. Hlavní město proti němu podalo rozklad, uvedla Tereza Králová z magistrátu.

Kritizovaný projekt opencard už stál kolem miliardy korun. Především v počátku ho provázely problémy a nevýhodné smlouvy.

Protikorupční policie loni obvinila pět úředníků z pražského magistrátu, všichni čelí obvinění z porušování povinnosti při správě cizího majetku. Dvěma úředníkům tento měsíc obvinění rozšířila.

Podle rozhodnutí antimonopolního úřadu Praha a dopravní podnik pochybily při uzavírání řady smluv s firmou Haguess, která zajišťuje správu projektu opencard. Jde o smlouvy za desítky milionů korun, mimo jiné na zajištění provozu kartového centra, na licence nebo na dodávky programů.

"Postupy zadavatele mohly podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky," uvedl Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Pražští radní v úterý rozhodli o tom, že zruší stomilionový tendr na dodávku karet opencard, který byl vyhlášen loni v říjnu. Důvodem byl malý počet uchazečů. Praha zároveň vypíše novou menší zakázku.

Kartu opencard vlastní přes 950 000 lidí, slouží především jako tramvajenka a průkazka do knihovny. Je možné na ni získat také slevy.

 

Právě se děje

Další zprávy