Radní: Praha přišla o miliardy z úprav územního plánu

ČTK ČTK
30. 5. 2012 14:30
Podle náměstka pražského primátora Hudečka (TOP 09) si město neřeklo o 2,7 miliardy
Náměstek pražského primátora Tomáš Hudeček.
Náměstek pražského primátora Tomáš Hudeček. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Kvůli úpravám územního plánu přišla Praha v letech 2005 až 2010 zhruba o 2,7 miliardy korun. Tvrdí to náměstek pražského primátora Tomáš Hudeček (TOP 09).

Úpravy, mezi něž patří například navýšení počtu povolených podlaží u staveb, zvýšily zisky developerů. V jiných zemích je podle Hudečka běžné, že developeři za to samosprávě zaplatí tři procenta ze zisku získaného touto úpravou. V Praze se ale podle náměstka tyto peníze rozplynuly v šedé ekonomice.

"I v Praze se platí zhruba tři procenta zisku, peníze však rozhodně neputují do rozpočtu hlavního města. Můžeme se ptát a dohadovat, kde tedy zůstávají," uvedl Hudeček.

Podle něj někteří developeři anonymně přiznávají, že za úpravy zaplatili. "Tyto platby chceme legalizovat. Peníze se budou investovat zpět do veřejného prostoru," poznamenal Hudeček.

Další plán by měl omezit prostor ke korupci

Podle Hudečka vyčíslení ztrát vyplývá z odborných odhadů, které má k dispozici. Odhady podle Hudečka pracovaly pouze s menšími úpravami územního plánu, které nevyžadovaly změnu územního plánu. Další ztráty zřejmě mělo město ze změn, jejichž projednání trvá i několik let a které umožňují například změnu využití území z orné půdy na stavební parcely.

Hudeček chce kvůli tomu zastavit přípravu nového územního plánu, který by pokračoval ve stejném systému územního plánování jako dosud. Náměstek chce připravit jiný plán, který má být jednodušší a stanoví pouze maximální zátěž území.

Podle Hudečka tak bude omezen prostor ke korupci. Domnívá se, že o zmaření jeho plánu usilují některé vlivné skupiny. "Kdo je proti tomu, aby se zastavila příprava nového územního plánu, ten je pro pokračování korupce," řekl Hudeček.

Zastavení přípravy nového územního plánu mělo už dvakrát schválit zastupitelstvo. Návrh byl ale minulý týden stažen z programu jednání. O dva dny dříve jej přitom schválilo všech 11 členů rady. Výhrady k návrhu měli především zastupitelé za ODS, kteří se opírali o dopis náměstka ministra pro místní rozvoj Miroslava Kalouse (ODS), který byl na magistrát doručen den před zastupitelstvem. Kalous v něm napadal postup Prahy.

Podle Hudečka jde o bezprecedentní krok, kdy se ministerstvo bez vyžádání vyjadřuje k záležitostem, které jsou v kompetenci pražského zastupitelstva a které jsou navíc podle právních posudků hlavního města v souladu se zákonem. Mluvčí ministerstva Marek Ženkl už dříve sdělil, že ministerský úřad vyjádřil určité právní a věcné pochybnosti, a proto požádal pražský magistrát o stanovisko.

 

Právě se děje

Další zprávy