Vedení DPP píše dopis: Vraťte milionové padáky, prosím

Domácí Domácí
30. 5. 2012 13:10
Manažeři pražského dopravního podniku si před odchodem rozdali 8,6 milionu korun
Foto: dpp.cz

Praha - Pražský dopravní podnik by rád urovnal aféru se statisícovými odměnami, které si vyplatili jeho vesměs bývalí manažeři na sklonku minulého a zkraje tohoto roku. Potíž je v tom, že může jenom apelovat na jejich morálku a svědomí.

Podle zjištění deníku Insider hodlá nové vedení podniku poslat manažerům dopis, zda by nechtěli prémie vrátit. "Chceme se jich zeptat, zda jim ty peníze připadají přiměřené a morální," uvedla mluvčí podniku Monika Lojínová.

Hezky poprosit je ale asi tak všechno, co může dopravní podnik ve věci vrácení prémií dělat. Byly totiž vypsány v souladu s interními směrnicemi, a exmanažeři je tedy vracet nemusí.

"Podle našich právních analýz nelze odměny, které byly odsouhlaseny předcházejícím vedením, právně vymáhat," shrnuje situaci nový generální ředitel Vladimír Lich.

První pokus získat peníze zpět už má dopravní podnik za sebou. Lich osobně oslovil ředitelku sekretariátu Danielu Pětníkovou. Ta po odchodu inkasovala 727 tisíc a do podniku se záhy vrátila na stejnou pozici. Pětníková si vzala čas na rozmyšlenou. Z podniku prý musela odejít pod tlakem a po opětovném nástupu už nemá tak dobré podmínky, jakých si užívala dřív.

"Nyní mám sjednanou novou pracovní smlouvu, ve které je ustanovení o šestiměsíční zkušební lhůtě a dohoda o možnosti odvolání z funkce. Všechno dohromady pak znamená, že můj pracovní poměr může být ze strany DPP ukončen bez udání důvodu. Tuto dohodu jsem v původní pracovní smlouvě neměla," postěžovala si Pětníková.

Navíc se prý na ni nově nevztahují nároky z kolektivní smlouvy, například odstupné podle odpracovaných let. V takovém případě se 700 tisíc může hodit.

Odměna za mimořádný výkon

Vracet peníze nehodlá ani bývalá personální ředitelka Lucie Šindelářová, která si přišla na 450 tisíc. „Šlo o odměnu za dlouhodobý mimořádný výkon nad rámec pracovních povinností. Nenacházím důvod, proč peníze vracet," myslí si.

S téměř stoprocentní jistotou se podnik peněz nedočká ani od bývalého ekonomického ředitele Ivo Štiky, který inkasoval 2,8 milionu korun. I ten si totiž peníze zaslouží. „Částka je přiměřená mým zkušenostem a hospodářským výsledkům dopravního podniku," řekl svůj postoj k věci.

Lehké pořízení nebude podnik mít ani s bývalým generálním ředitelem Jaroslavem Stůjem, který některé z obřích odměn podepsal a sám si z DPP odnesl 2,6 milionu.

O svém angažmá v městské firmě se totiž nechce bavit. Nezvedá telefony, a když se mu Insider náhodou dovolal, zavěsil ve chvíli, kdy ve sluchátku uslyšel „dopravní podnik".

 

Právě se děje

Další zprávy