Policie na Klárově rozehnala tábor hnutí Okupujte

ČTK ČTK
27. 5. 2012 17:05
Podle policie aktivisté zneužívali petiční zákon. Na místě zůstal jediný stan
Policie kontroluje tábor "okupantů" v Praze na Klárově, 24. května.
Policie kontroluje tábor "okupantů" v Praze na Klárově, 24. května. | Foto: ČTK

Praha - Aktivisté z hnutí Okupujte (Occupy) v neděli museli za asistence policie opustit improvizovaný tábor na Klárově. Zásah se obešel bez incidentů. 

Oznámila to policejní mluvčí Andrea Zoulová.

Aktivisté na Klárově uspořádali petiční akci a na více než tři týdny zabrali prostranství u pomníku odboje proti nacismu. Akce měla skončit 14. května, pořadatelé ji ale chtěli prodloužit až do listopadu.

Podle radnice Prahy 1, která je vlastníkem zabraného pozemku, zneužívali petiční zákon.

Na místě jsou stále asi tři desítky policistů a strážníků a zhruba dvacítka aktivistů, kteří pomalu odklízejí zbytky tábořiště, které ještě v sobotu večer čítalo více než 20 stanů.

Zásah začal kolem 10:00, kdy byl v kempu jen jeden z aktivistů. Akce se tak obešla bez větších konfliktů.

"Vzbudil jsem se a viděl jsem přijíždět asi čtyři policejní antony a další policejní auta. Řekli mi, že máme městečko vyklidit a že může zůstat jen jeden petiční stan," řekl. Hromadu sbalených stanů, zbytků jídel a osobních věcí si budou muset do nedělních 18:00 rozebrat a odnést, dodal.

Podle aktivisty Jana Kršňáka hnutí podá žalobu na městskou policii, která podle něj jednala protiprávně. "Dnes večer ale tady ještě určitě všichni zůstaneme. Co bude dál se ještě uvidí," dodal v neděli Kršňák.

Vyhrocení situace ale policisté vzhledem ke své početní převaze neočekávají.

Zásah policie iniciovala městská část Praha 1 za podpory místních obyvatel, kteří si stěžovali na neustálý hluk a zápach. Podle mluvčí radnice Veroniky Blažkové městská část o záměru vyklidit prostranství zástupce hnutí informovala již v pátek. Stany ale ani tehdy odstraněny nebyly. "Praha 1 říká petici ano, ale stanování nikoliv," řekla.

Tábor postavili lidé, kteří uvedli, že jsou nespokojeni s politickou situací. Po vzoru celosvětového hnutí Okupujte (Occupy) oznámili, že v kempu budou diskutovat o možnostech vytvoření spravedlivější společnosti, která by kladla větší důraz na přímou demokracii.

Aktivisté u pomníku postavili téměř dvacet stanů a přístřešků, improvizovanou kuchyni s přenosným grilem a informační stánek. Kemp byl v těsné blízkosti dětského hřiště, které kvůli tomu téměř nikdo nevyužíval.

Podle aktivistů už petici podepsaly stovky lidí

Účastníci akce podle radnice zneužívali petičního zákona tím, že z obyčejných stanů jednoduchým trikem udělali oficiální petiční stánky, u kterých mohou podle zákona přebývat.

Na stěny svých dočasných domovů totiž umístili petiční archy, a jednoznačný postih akce tak úředníkům značně zkomplikovali. Podle aktivistů petici již podepsaly stovky lidí - petiční archy jako důkaz ale novinářům neposkytli.

Praha 1 apelovala na bezpečnostní složky, aby z parku tábořiště co nejdříve odstranily, policie ale čekala na stanovisko Nejvyššího správního soudu.

 

Právě se děje

Další zprávy