Zvěř už se nás nebojí, divočáci se procházejí Prahou

Pavel Baroch
21. 4. 2012 19:00
Divoká prasata jsou přemnožená, u sídlišť najdou potravu a jsou v bezpečí před myslivci
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: myslivci-vsk.cz

Praha - Některá divoká zvířata se přestávají bát a stahují se do blízkosti lidských obydlí. Výjimkou tak není například ani to, když třeba v Plzni anebo v Praze narazí lidé na divočáky.

Naposledy se to stalo před několika dny na pražském sídlišti Malý Břevnov na Bílé hoře, kde se v pozdních večerních hodinách potulovala mezi domy bachyně. "Chodila nám pod okny," řekla Aktuálně.cz Jitka Šustová, která na sídlišti bydlí.

K divokému praseti na sídlišti dorazila hlídka městské policie, pak i pracovník městských lesů. Zasahovat ale nemuseli, protože s prasetem nebyl žádný problém.

"Pak samo odešlo k Praze 5, směrem k zahrádkářským koloniím," řekl Aktuálně.cz Zdeněk Kovanda, velitel strážníků šestého pražského obvodu. Dodal, že divoká prasata se v minulosti objevila třeba i ve vilové čtvrti Hanspaulka.

Amatérský snímek bachyně, která se objevila na pražském sídlišti Malý Břevnov.
Amatérský snímek bachyně, která se objevila na pražském sídlišti Malý Břevnov. | Foto: Josef Šusta

Divočáci v Praze? Nic nového

Ředitel Českého svazu ochránců přírody Petr Stýblo uvedl, že divoká zvířata včetně divočáků jsou už v Praze poměrně běžná.

Například ve Stromovce, tedy v širším centru Prahy, se našel divočák poražený vlakem. A v záchranné stanici pro zvířata už skončilo i několik selat odchycených v hlavním městě.

"Divoké prase je jedno z mnoha zvířat, které zjistilo, že se mu u lidí žije dobře," řekl Aktuálně.cz Stýblo.

Dodal, že k lidským sídlům se nejprve stahovala menší zvířata jako lasičky nebo divocí ptáci, teď už je v Praze běžná i srnčí zvěř, mufloni nebo právě divočáci.

V Plzni vyrazilo na divočáky 30 střelců

Divoká prasata se objevují i v jiných městech, například v Plzni ve čtvrtích Lhota a Valcha.

Foto: Wikipedie Commons

Tamní skupina asi 30 prasat tam ničila zahrady a další majetek, a tak na ně v prosinci vyrazilo 30 lovců a 10 honců. Po několika hodinách se jim ovšem podařilo ulovit jen jedno prase a dvě lišky.

Podle Stýbla mohou v okolí lidských sídlišť snadněji nalézt potravu, například ve vyhozených odpadcích. A navíc divoké zvíře neohrožuje myslivec - pokud ovšem nezpůsbuje škody jako třeba v Plzni.

"Je samozřejmě otázkou, jaké další zvíře dorazí do města, a samozřejmě také, jak se s tím vyrovnají lidé," poznamenal Stýblo.

Přemnožená zvířata

Divoká prasata jsou přitom v Česku i dalších evropských zemích přemnožená a zredukovat jejich stavy nepomáhá ani každoroční rekordní lov. 

Jeleni jsou přemnožení a ničí české lesy. Českomoravská myslivecká jednota ovšem tvrdí, že jeleni žijí jen na čtvrtině českého území, ideální by bylo na sto procentech
Jeleni jsou přemnožení a ničí české lesy. Českomoravská myslivecká jednota ovšem tvrdí, že jeleni žijí jen na čtvrtině českého území, ideální by bylo na sto procentech | Foto: ČMMJ

Divočáci pak způsobují značné škody na polích či v lesích, a proto ministr zemědělství Petr Bendl plánuje, že radikálně sníží nejen počty divočáků, ale třeba i jelenů či daňků.

Mohou za to i zemědělci

Podle jednatele Českomoravské myslivecké jednoty Jaroslava Kostečky si ovšem do značné míry mohou za současné problémy s divočáky zemědělci sami.

"Je to tím, jaké podmínky jim člověk vytvořil," řekl Aktuálně.cz Kostečka, podle něhož se divočáci stahují do rozlehlých polí s řepkou, pšenicí a kukuřicí.

"Nedají se tam lovit. Odpočívají tam, žerou a rozmnožují se. Být na jejich místě, dělám to samé," poznamenal Kostečka. Dodal, že černou zvěř není možné lovit zhruba dvě třetiny roku. Bachyně přitom mnohdy vrhne mláďata i dvakrát do roka, což se dříve vůbec nestávalo.

 

Právě se děje

Další zprávy