Praha přemýšlí o konci opencard. Je to zbytečný luxus

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
4. 4. 2012 9:15
Pokud se karta Pražana nebude brzy rozvíjet, magistrát by mohl projekt ukončit
Primátor Prahy Bohuslav Svoboda.
Primátor Prahy Bohuslav Svoboda. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Hlavní město zvažuje ukončení projektu Opencard. Pokud se kritizovaná karta Pražana nezačne rozvíjet, může být zrušena.

V úterý o této možnosti jednali radní hlavního města a po jednání to naznačil primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

"Pokud nebudeme schopni dostatečně rychle nastartovat další rozvoj služeb, budeme se muset ještě v tomto roce zabývat otázkou dalšího pokračování projektu Opencard," uvedl Svoboda.

Rada města se dohodla, že musí vzniknout plán, jak služby karty rozšířit. "Konkrétní návrhy chceme mít na stole do podzimu," dodal Svoboda. 

"Budeme čekat na zpracování rozvojového plánu a pak se uvidí, co s projektem dál. Je tam několik možností a zrušení je jednou z nich," potvrdil informaci předseda výboru pro informatiku Jan Kalousek (ODS).

Primátor nicméně dodal, že doufá, že se podaří najít způsob, jak kartu do budoucna lépe využívat. "Zatím všechny firmy slibovaly, že rozšíření služeb možné je, už ale nechceme čekat," uvedl.

Svoboda zkritizoval projekt jako celek. "Celý projekt i jeho rozvoj nebyl dle mého názoru dostatečně dobře připravený a neustálé sliby města byly pouze tzv. plácáním do vody," uvedl Svoboda.

"V posledních dvou letech nebyly služby opencard nijak rozvíjeny, reálně se spíše zhoršovaly," myslí si radní pro oblast infrastruktury Eva Vorlíčková (TOP 09). Kromě jízdného opencard funguje jen pro využívání některých slev nebo na placené parkování. Tuto službu ale využívá jen málo lidí.

Jako concord

"Zjednodušeně řečeno je zbytečné tu kartu mít pouze jako jízdní doklad. To už se můžeme rovnou vrátit k papírovým kuponům," konstatoval Kalousek.

Opencard už magistrát stál kolem miliardy korun, velmi drahé je navíc i provozování karty. "Ta karta funguje v režimu takzvaného concord efektu. Do letadel Concord se také investovaly obrovské prostředky, ale byla tak drahá na provoz, že to nakonec nebylo únosné a přestala létat," dodal Kalousek.

Magistrát letos kvůli dalšímu směřování opencard zřídil speciální komisi. Než se rozhodne, co s projektem bude, karty fungují dál. Pražané, kterým letos karta propadne, si ji ale nemusí vyměňovat.

Hlavní město se v úterý dohodlo s firmou Haguess, že platnost karet se prodlouží. "Tímto krokem získáváme čas pro nalezení nové koncepce rozvoje karty," uvedla Vorlíčková.

 

Právě se děje

Další zprávy