Praha zavádí další modré zóny. Tady jsou její plány

Domácí Lucie Stuchlíková Domácí, Lucie Stuchlíková
28. 3. 2012 20:40
Radní Prahy 11 odsouhlasili placené parkování, naopak v Praze 10 se záměr komplikuje
Parkomat v Hradci Králové.
Parkomat v Hradci Králové. | Foto: Martin Brabec

Praha - Připravte si peněženky, pražské radnice pokročily ve svých plánech zavést v ulicích placené parkování. Nově systém parkovacích zón ve středu odsouhlasili radní Prahy 11.

Z ostatních městských částí je zatím zavedení nejblíže Praha 6, kde by zóny mohly začít platit už letos ve druhé polovině roku. Podobný termín chce stihnout i Praha 3.

Ta už na částí svého území placené parkování má od roku 2008, chce ho ale rozšířit také na Jarov, kde si ho vyžádali sami občané.

Městské části 4, 9 a 18 je chtějí následovat příští rok. Jiné radnice, například Praha 8 nebo Praha 10 placené parkování teprve zvažují. Tam se už ale vyskytly první komplikace, radnice nemá na vypsání referenda.

7000 míst pro stálé obyvatele

Radní Prahy 11 se na středečním jednání shodli, že chtějí zřídit přibližně 7000 stání, která mají zajistit pohodlné parkování pro stálé obyvatele. Ti se potýkají s problémy hlavně u stanic metra Roztyly, Chodov, Háje a jižně od stanice metra Opatov, kde parkují mimopražští řidiči, kteří pak dále pokračují metrem.

Zaparkovat bez zaplacení tam zřejmě nebude možné už v první polovině příštího roku. Požadavky musí ještě schválit magistrát, který placené zóny provozuje. Primátor pro oblast dopravy Josef Nosek se už dříve vyjádřil, že radnice v jejich záměru podpoří.

S prvními problémy se ale potýká desátý městský obvod. Radnice podmínila zavedení zón vyhlášením referenda, zjistila ale, že na něj nemá peníze. "Referendum jsme museli odložit, protože v současné chvíli je pro nás příliš nákladné," řekl mluvčí Jan Charvát. Radnice proto zvažuje levnější varianty.

Starosta Milan Richter (ODS) chtěl referendum vypsat letos v květnu. Podle výsledků by pak městská část navrhla detaily parkovacího systému. "Muselo by se to částečně upravit, aby měly kde parkovat i návštěvy, ale to přijde na řadu až po výsledcích referenda," tvrdil ještě v únoru Richter.

Jenže peníze nejsou. Radnice nyní zvažuje, že příliš drahé referendum nahradí dotazníkovým průzkumem. Ten by mohl proběhnout ve stejném termínu jako původně plánované referendum. Pokud by výsledky byly relevantní, radnice by už referendum nevyhlašovala.

Potíže s parkováním Prahu 10 trápí ve čtvrtích, které sousedí s druhým a třetím obvodem. Ty už totiž placené zóny mají a jejich obyvatelé často zaparkují raději zdarma u sousedů. Místa na parkování také zabírají mimopražští řidiči.

Ti by správně měli parkovat na odstavných parkovištích P+R, v Praze jich je ale příliš málo. V tuto chvíli funguje 17 parkovišť s kapacitou 2 900 míst. Podle územního plánu jich přitom mělo už v roce 2010 být 45 pro 14 tisíc aut. Za poslední tři roky se kapacita parkovišť nezvýšila a letos magistrát s dalšími místy také nepočítá.

 

Právě se děje

Další zprávy